My favorite Winter Holiday Destinations

december 20, 2017


Miközben itt ülök a szobámban, az egyre közeledő vizsgákra tanulva, elvágyódom... a messzi, hófedte hegyekbe, ahol süt a nap fent a felhők felett, több ezer méter magasan a hegycsúcsról lenézve a lábam előtt a kis tündéri falvakkal, ahogy sebesen siklok lefelé a hegyről, az arcomat csípi a szél, leérve a hüttében az utánozhatatlan alpesi ízeket kóstolva, érzem a csodás harmóniát és nyugalmat, amit a hegyek árasztanak... 
De nekem sajnos még több, mint egy hónapot kell várnom arra, míg vége a vizsgaidőszaknak és végre ott lehetek a kedvenc síterepeim egyikén. Mindezen elmerengve, arra gondoltam, hogy megosztom Veletek a kedvenc síelős helyeimet, hátha Ti is kedvet kaptatok egy kis téli vakációra vagy amúgy is tervezitek, csak még nem tudjátok, hogy hova.
Ha készültök síelni, akkor ne felejtsetek el gondoskodni előre a biztosításról, amelyet minden külföldi utazáskor szükségesnek gondolok, de egy ilyen veszélyes sportnál elengedhetetlen, akkor is ha óvatosak és figyelmesek vagyunk. Én a biztosításomat az Allianznál kötöm és ilyen esetekben egyértelműen a Téli Sportok Utasbiztosítást a legmegfelelőbb.

While I am sitting here in my room, learning for the upcoming exams, I am daydreaming... Dreaming myself to the far away, to the snow-covered mountains, where the sun is shining above the clouds, in a few thousand meters high, looking down from the top of the mountain to the lovely villages under my feet, as I am sliding down with high speed, the wind pinches my cheeks, arriving down in the skihütte, enjoying the inimitable alpine flavours, admiring the perfect harmony and calmness, that the mountains give...
But unfortunately it's more than a month for me, for the finals to end and I can be finally there, in one of my favorite ski areas. Following these thoughts, I am sharing with you my favorite ski places, maybe you will get in the mood for a nice winter holiday or it can be useful, if you are already planning it, but don't know where to go. 



Ez a kis osztrák síelőfalu az abszolút kedvencem, már összeszámolni sem tudom, hogy hányszor voltunk itt síelni, de annyi biztos, hogy itt nincs szükségünk térképre, hiszen minden pályát és útvonalat fejből tudunk. Körülbelül 100 km hosszú, összefüggő pályarendszer van kialakítva a falu körül, így több úton is hosszasan körbe lehet síelni (Tauernrunde). Jelenleg 61 km kék (könnyű), 35 km piros (közepes) és 4 km fekete (nehéz) pálya van, de folyamatosan bővülnek és építenek pályákat. Itt mindenki megtalálhatja a kedvenc pályáját, tudásának és igényeinek megfelelően. Az én kedvenceim a Panorama, Seekarspitz és a Zentral. Maga a falu is 1738 m magasan van, de az őt körülölelő hegycsúcsokról páratlan panoráma tárul elénk. A legmagasabb csúcs a Zehnerkahrspitze, 2381 m magas. Mivel ilyen magasan van a síterület, ezért az egyik leghóbiztosabb Ausztriában és novembertől májusig jó sok hó van a pályákon. Sok bolt és szórakozóhely található a faluban, aminek csupán 150 állandó lakosa van, viszont tele van szállodákkal így akad elegendő ember a különféle Apres Ski bulikhoz. A szállodák nagy része pályaszállás, így szinte amint kilépünk a szobából már csúszhatunk is. Plusz érdekesség, hogy minden hétfőn és csütörtökön éjszakai síelésre van lehetőség, de kizárólag csak egy pályán (Edelweiss). 

This little Austrian ski-village is my absolute favorite, I already lost counting how many times we have been there skiing, but it's for sure, that we don't need a map anymore, we know all the slopes and routes by heart. There is an about 100 km long, connected ski-system established around the village, so you can ski around it (Tauernrunde) in many ways. There are 61 km light (blue), 35 km medium (red) and 4 km difficult (black) slopes. So everyone can find here their favorite, according to their knowledge and needs. My personal favorites are the Panorama, Seekarspitz and Zentral. The village itself is 1738 m above sea level, but there is a wonderful panorama from the top of the mountains. The highest one is Zehnerkahrspitze with 2381 m. Because the ski area is so high above the sea level, this is one of the most snow-guaranteed in Austria, there is enough snow on the slopes from November to May. There are many shops and bars in the village, but only 150 inhabitants live here. It's filled with hotels, so there are enough people at the Apres Ski parties. Many of the hotels are right next to the slopes, so you can jump out of your bed and get on your skis. Another curiosity is that there is nigh skiing every Monday and Thursday, but only on one of the slopes (Edelweiss). 





Ide fogunk menni majd ezen a télen és természetesen az utazásról majd később képes beszámoló keretén belül fogok nektek mesélni. Addig is pedig, nézzük meg mit lehet róla tudni és miért olyan jó. A síterep Südtirolban, Olaszországban található, a csúcsa 2275 méter magas és a pályák hossza  összesen 119 km. Érdekessége, hogy néhány pályát leszámítva, mindegyik ugyanarról a hegycsúcsról indul és annak a különböző oldalain fut lefelé. Itt mondtam egyszer, hogy nem is baj, ha nincs nálunk térkép, mert bármelyik oldalon vagy útvonalon megyünk le, fent úgyis ugyanoda érünk vissza, így nincs min aggódni. Nyilván ezt csak haladó sítudással teheti meg az ember, mert találunk itt 52 km  kék, 42 km piros és 25 km fekete pályát. A pályák nagyon jól vannak kialakítva és változatosak. Mivel a hegycsúcs elég magasan van, így abszolút hóbiztos a terület, ám a falu és a pályák alja 973 méter magasan találhatóak, így ott már kevésbé hóbiztos, de hóágyúval könnyen orvosolható a probléma. A síelés és snowboradozás mellett lehetőség van sífutásra, siklóernyőzésre és tandemugrásra is. Itt rendezik meg minden évben a sífutó világbajnokságot, a helyszínre egyszer mi is kilátogattunk. Mi az egyik környező faluban szoktunk megszállni, Antholzban, ahonnan a gyakran közlekedő síbusszal könnyedén el lehet jutni a síterepre, így nem kell autózni és a parkolással foglalkozni.

This is where we are planning to go this season and of course I am going to tell you all about our trip in a Photo Diary, but until then, let's see why is this one of my favorite ski areas. It's in Südtirol, Italy, the highest top is 2275 meter high and the slopes are 119 km long. It's specialty that except a few, all of the slopes begin from the same mountain top and go all the way down in different sides of the mountain. Once I said here, that it doesn't matter if we don't have a map, because any way we choose to go down, after that we will get back on top exactly where we started, so there is no need to worry. Of course you can only do this with advanced ski skills, because we can find here 52 km blue, 42 red and 25 km black slopes. The slopes are well structured and various. Because the mountain is really high, the ski area is absolutely snowproof, but the village and the lower parts of the slopes are on 973 meter high, so it's less snowproof, but with the help of snow cannons, there is no problem. Besides skiing and snowboarding, there is opportunity to ski-running, paragliding and tandem-jumping. Every year, they organise the ski-running world championship. We usually stay in one of the villages nearby, Antholz and because of the regular ski buses, it's super easy to get to the ski area, so you don't need to use your car and deal with parking.




Flachau szintén Ausztriában, Salzburg tartományban található, a korábban említett Obertauerntől fél órás autóút távolságra. A síterep 1980 - 740 méter magasságok között található és a sípályák összhossza 115 km. A terület inkább haladóknak ajánlott, ugyanis kevesebb a könnyű, kék pálya, összesen 30 km, ezzel szemben pedig 80 km piros és 4 km fekete pálya van. A pályarendszer felépítését tekintve itt is inkább az egy csúcsban végződő, hosszú pályák jellemzőek, a különböző pályák kellően változatosak és fantasztikusak. Nem véletlen, hogy 2000-ben Flachaut válaszották Europa második legjobb sícentrumává. A hegy tetején található egy 360 fokos panoráma kilátó, ahonnan gyönyörű a látkép, valamint az egyik pálya tetején (Space Jet 3) néhány függőágyat is találunk, ahol egy kicsit megpihenhetünk és csodálhatjuk a tájat. Itt is van lehetőség siklóernyőzésre. Itt található a híres Dampfkessel nevű bár, ami egy hét alatt nekünk is a törzshelyünk lett és a nap fáradalmait mindig ott pihentük / buliztuk ki. 
A közelben van Radstadt, ami egy aranyos kisváros, de aki egy egész napot pihenne, hogy felfedezze a környéket, az Salzburgba is ellátogathat.

Flachau is also in Austria, in the county Salzburg, only a half hour away from Obertaurern. The ski slopes are 115 km long and between 1980 - 740 meter high. I rather recommend this ski area to the advanced skiers, because there are less light, blue slopes, only 30 km, but there is 80 km red and 4 km black slopes. The slope system is more like one top centered, filled with longer slopes, but they are various and amazing, easy to love. It's no wonder, that in year 2000 it's been choosen to the second best ski area of Europe. At the top of the mountain there is a 360 degree panorama viewpoint and at the top of one of the slopes (Space Jet 3) you can find a few hammocks, where you can relax and admire the landscape. If you would like, you can paraglide here as well. You can find the famous Dampfkessel Apres Ski place here, that became our favorite spot to the end of the week. 
There is a cute little town, Radstadt, close to Flachau, it's worth a visit and if you haven't been to Salzburg yet and would like to have a whole day off to discover the surroundings, that is a nice city also nearby.




Az egyik legnagyobb összefüggő síterület Ausztriában, összesen 284 km, a legmagasabb pontja 1957 méter magasan található. Több hegycsúcs helyezkedik el egymás mellett, így az egyikről átsíelhetünk a másikra. A terület hóbiztos és az egyik legváltozatosabb, összesen 122 km kék, 129 km piros és 33 km fekete pálya található itt. Ausztriában itt van lehetőség a legnagyobb területen éjszakai sízésre. Van olyan pálya amelyik minden este ki van világítva, de kijelölt napokon még több pálya tart nyitva éjszaka. Több kis falu található a sírégióban, ezek közül Söllt és Scheffaut ajánlom, mert ezek helyezkednek el legközelebb a legtöbb sípályához, mi az előbbiben szálltunk meg. 
Ha kirándulni szeretnénk, érdekes a közelben található Kufstein vára, ahol olyan híres magyar történelmi személyeket tartottak fogva, mint Wesselényi Miklós, Kazinczy Ferenc, Rózsa Sándor és Leöwey Klára. 

This is one of the biggest connected ski areas of Austria, in total it is 284 km long, it's highest point is 1957 meter. There are more moutains next to each other and you can ski from one to the other. It is absolutely snow-proof and one of the most various ski areas, you can find here 122 km blue, 129 km red and 33 km black slopes. In Austria, this is the biggest area for night skiing. There is a slope, that is lighted up every day, but many more are open at nights on scheduled days. There are many little villages in the ski area, but I can recommend you Söll and Scheffau, because they are the nearest to the most slopes, we stayed in Söll. 
Not far from here you can find the Kufstein Fortress, that acted as prison and has Hungarian historical references.
 (crystalski.ie)
 (skiwelt.at)
(skiwelt.at)
(willkommen-oesterreich.at)
(gansleit.com)
(patriotaeuropa.hu)




Az ausztriai Ötztalban található Sölden sokak szerint az egyik legjobb síterep. Összesen 144 km pálya található a területen, benne 70 km kék, 44 km piros és 29 km fekete pálya található. A legmagasabb pontja 3340 méter magas, ami a felsoroltak közül a legmagasabb és a pályák alja is 1350 méter magasságban kezdődik. A gleccsernek köszönhetően már szeptemberben elkezdődik a síszezon. Több különböző csúcsban centralizálódnak a pályák, de az egész síterület átsíelhető. A pályák változatosak, mindenki megtalálja a tudásának megfelelő pályákat, valamint itt található Ausztria leghosszabb lesiklópályája, ami 13 km hosszú és 1800 méter szintkülönbséget tesz ki. A fantasztikus panorámát három körpanorámás extrém kilátóból csodálhatjuk, kettő "lebegő" építmény, a harmadik pedig egy obeliszk. A helyi Apres Skit is érdemes megemlíteni, a leghíresebb szórakozóhely pedig a Fire and Ice. 

Sölden is in Ötztal, Austria and many people claim it to the best ski area. The area has 144 km long slopes in total and from that there is 70 km blue, 44 km red and 29 km black slopes. It's highest point is 3340 meter and it's the highest from the list and also the bottom of the slopes start at 1350 meter high. Thanks to the glacier the ski season starts already in September. The slopes are centered to more mountain tops, but you can ski through the whole area. The slopes are very various, everyone can find suitable slopes for their knowledge and Austrias longest slope can be also found here, it is 13 km long and has 1800 meter level difference. You can admire the height from three extreme, circle panoramic viewpoints, two of them is "floated" and one of them is an obelisk. I should also mention it's Apres Ski parties, the most famous club is Fire and Ice.
 (onthesnow.com)
 (hotel-sölden.com)
 (igluski.com)
(bellaria-soelden.at)
(wikipedia.org)
 (skiresort.info)
 (hotel-sölden.com)
(gradtur.si)



Olaszországban található Fiemme völgye vagyis a Val di Fiemme sírégió, amelyhez összesen 101 km sípálya és több különböző síterület tartozik. Ezek a síterepek a következőek: Alpe Lusia, Latemar, Cavalese és Passo Lavazé. 
Az Alpe Lusiahoz tartozó pályarendszer 27,5 km hosszú, amiben megtalálható 10 db kék (12,9 km), 4 db piros (10,6 km), 3 db fekete pálya (4 km), továbbá egy boardercross és egy snowpark.  Kezdőknek és haladóknak egyaránt alkalmas, de inkább a kezdőknek érdemes itt próbálkozniuk. 
A Latenar - Obereggenhez tartozó pályarendszer viszont már egyértelműen a haladóknak ajánlott, ugyanis az összesen 48 km hosszú pályák között 9 km kék pálya mellett 32 km piros és 7 km fekete pálya található. 
Mi a négy területből az első kettőt jártuk be, mindkettő nagyon szép, bennük jó és változatos pályákkal. De a felsorolásból a másik kettőt sem hagyom ki. A Cavalese síterület 24 km hosszú, benne 10 km kék, 9 km piros és 5 km fekete pálya van kialakítva. A negyedik terület, Passo Lavazé pedig csupán egy pályából áll, ami 1,5 km hosszú és kék.
Ami a magasságokat illeti: Alpe Lusia 1370 - 2340 méter, Latemar 1540 - 2388 méter, Cavalese 860 - 2250 méter és Passo Lavazé 1769 - 1840 méter magas. Ami azt jelenti, hogy ez a terület is teljesen hóbiztos. 

In Italy, there is the Valley of Fiemme, in italian Val di Fiemme, that is a ski region, with 101 km slopes and different ski areas are part of it. There areas are the following: Alpe Lusia, Latemar, Cavalese and Passo Lavazé. 
The ski area of Alpe Lusia is 27,5 km long with 12,9 km blue, 10,6 km red and 4 km black slopes. It also has a boardercross and snowpark. It is suitable for beginners and advanced skiiers as well, but I would rather say beginners.
The ski area Latemar - Obereggen on the other hand is absolutely for the advanced skiiers, because from the total 48 km, there is only 9 km blue, besides the 32 km red and 7 km black slopes. 
From the four areas, we only visited the first two and both of them are really pretty, with great and various slopes, but to get the whole scene, I won't miss out the other two from the list. The ski area Cavalese is 24 km long with 10 km blue, 9 km red and 5 km black slopes. The fourth area, Passo Lavazé is only one slope, that is a 1,5 km long blue one.
About the heights: Alpe Lusia 1370 - 2340 meter, Latemar 1540 - 2388 meter, Cavalese 860 - 2250 meter és Passo Lavazé 1769 - 1840 meter. So this means, that this ski region is pretty snow-proof as well.




A Norvég főváros csodás sípályái kicsit kilógnak a sorból, mert nem egy konkrét sí területként vesszük számításba és messzebb van, mint a lista többi eleme. Azonban ha a távolság nem jelent akadályt, várost is szeretnél nézni a síelés mellett és nem riadsz vissza a nagy hidegtől, a fjordoktól és a hegyi trolloktól, akkor csak ajánlani tudom. Oslo amúgy is megér egy utazást, mert csodás, de télen érdemes igazán idelátogatni, mert sokkal többet ad. A norvégok szinte síléccel a lábukon születnek, így nem csoda, ha a síelés kicsit extrémebb náluk; tele vannak sí és snowboard parkokkal, valamint itt mindenféle téli sportot kipróbálhatsz. A sípálya a városközpontból metróval érhető el és rengeteg sífutópálya is található a város valamelyik pontján. Érdemes ellátogatni a síugrósánchoz, ami még a sokat síelőknek is újdonság lehet, valamint ha már elmúltál 21 éves, akkor a Jég bárt is ajánlom, mert nagyon vicces és különleges. 

The Norwegian capitol's amazing ski areas are a little bit different from the other ones on this list, because it's not a real ski area and it's further from here than the others. If distance means no problem for you, you want to visit a city and you are not afraid of the great cold, the fjords or the mountain trolls, I can only recommend it to you. Oslo is definitely worth a visit, because it's amazing, but it gives you so much more in the winter time. The Norwegians are born with skis on their feet, so it's no wonder, that skiing is more extreme here, the ski area is filled with ski and snowboard parks, you can try here every kind of ski and winter sports. You can reach the ski slopes with subway from the city centre or you can try ski running on various points of the city.  I recommend you to visit the ski jumping rampart, that can be new also to the ones who ski often and if you are over 21 years old, I also recommend you the Ice Bar, that is pretty special and funny. 


(Térképek forrása: sielok.hu)

(A bejegyzést az Allianz Hungária Zrt. szponzorálta.)

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest