Food Friday #12

november 21, 2014

Home made Sushi / Saját készítésű Sushi


Ingredients:
- Sushi rice (for 4 person: 400 g)
- 3 spoon of rice vinegar
- Nori seaweed sheets

You can use everything you like for the filling, we used the followings:
- Tuna, Salmon
- Avocado, Cucumber, Pepper, Cream cheese

For serving:
- Soya sauce
- Ginger
- Wasabi

Hozzávalók:
- Sushi rizs (4 porcióhoz: 400g)
- 3 evőkanál rizs ecet 
- Alga 

A tölteléket mindenki saját ízlése szerint variálhatja, mi ezeket használtuk:
tonhal, lazac, avokádó, uborka, paprika, krémsajt

Tálaláshoz ajánljuk:
- Szója szósz
- Gyömbér
- Wasabi

Step 1: First you have to boil the sushi rice for 2 minutes in a closed pot with 0,7 l water, than cook it further for another 15 minutes on low heat. Make sure you keep the pot closed for the whole time. After that we leave it, covered with a dishtowel for 10 minutes (and it's still closed). Than we add the rice vinegar and mix it.  Meanwhile we can slice up the ingredients, we would like to fill the maki (one type of the sushi) with. 

1. lépés: Először forraljuk a sushi rizst 2 percig 0,7 l vízzel zárt edényben, majd főzzük még 15 percig alacsonyabb hőfokon. Ezt követően 10 percig hagyjuk letakarva egy konyharuhával. Fontos, hogy az egész folyamat alatt a fedő legyen az edényen. Ez után, adjad hozzá a rizsecetet és jól keverd össze. Miközben fő a rizs és várunk, hogy kihűljön, felszeleteljük az alapanyagokat, amikkel meg akarjuk tölteni a makikat (a sushi egyik fajtája).
Step 2: After the rice cooled down, we used a special nori rolling mat to prepare the makis  We placed the nori on the mat, than the rice, nicely distributed, but not too thick (around 0,5 cm). We put on it all the ingredients we wanted to have in the maki in full width, to cover 1/4 of the rice. We used the followings to fill the sushis: salmon and tuna, with avocado, cucumber, pepper and creame cheese. We rolled up the nori with the help of the mat.

2. lépés: Miután kihűlt a rizs egy nádból készített sushi feltekerőt használunk (akár egy nádból készült tányéralátét is megteszi), amire rátesszük az algát, majd szépen eloszlatva, de nem túl vastagon (körülbelül fél cm) rátesszük a rizst is, ügyelve a szélekre. A tekercsre, teljes szélességben, de nem túl vastagon (körülbelül a rizs felületének egy negyedére) elhelyezzük az adott rolád ízesítésére szolgáló alapanyagokat, amik nálunk a következők voltak: lazac és tonhal, hozzájuk pedig uborka, avokádó, paprika és krémsajt. Ezeket a hozzávalókat kedvünk szerint variáltuk. A nád segítségével feltekerjük az algát és a rajta lévő rizst és tölteléket. Fontos, hogy szorosan legyen tekereve, hogy később a makik ne esennek szét, amikor pálcikával próbáljátok megfogni.
Step 3: We repeated the second step, until we had ingredients left and enough maki rolls. Each roll was flavored differently. Since we are big sushi lovers, we made 5 roll for 3 person and it was perfectly enough for our dinner.

3. lépés: A második lépést megismételjük addig, amíg el nem fogy az alapanyagunk és kellő mennyiségű maki roládokat nem készítettünk. Mindegyik rolád különböző ízesítésű volt. Mivel mi nagy sushi evők vagyunk, ezért 3 főre 5 roládot készítettünk és ez tökéletesen elég volt egy vacsorára nekünk. 
Step 4: When the rolls are ready, slice them around 2-3 cm width with a watered, sharp knife. We should water the knife frequently, otherwise the makis will stick to the knife.

4. lépés: Ha készen vannak a roládok, egy bevizezett, éles, nagy késsel, apró, körülbelül 2-3 centis makikra kell őket szeletelni. Gyakran vizezzük be a kést, hogy egyenletesen tudjuk elvágni az algát és a belsejében lévő darabokat, így nem ragadnak a késhez.
Step 5: We served the makis on a big plate and put soya sauce in a little bowl for everyone and also offered ginger and wasabi. Don't get sad if your first sushi won't be so pretty, the more you make the nicer it will be, and imagine how cool it sounds, that you made the sushi for the next dinner-party.

5. lépés: Tálaláskor a makikat szép sorban tegyük fel egy nagy tányérra, mindenkinek tegyünk kis tálkába szója szószt, valamint gyömbért és wasabit (van olyan, aki a wasabit a szója szószba teszi, ez ízlés kérdése). A wasabi nagyon erős tud lenni, de a gyömbér semlegesíti. Ne bánkódj, ha elsőre nem sikerülnek túl szépre a makik, minél többet  próbálkozol, annál szebbek lesznek és gondolj bele, mit szólnak majd a barátaid, ha te magad készíted a sushit a következő találkozóra.

いただき ます/ Itadaki masu! / Jó étvágyat!

You Might Also Like

9 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest