Winter Holiday Tips and Tricks

február 26, 2018


Már megosztottam veletek, hogy hova érdemes menni és mit csomagoljatok, ha téli vakációra készültök, de még annyi minden van, amit érdemes tudni mielőtt síelni indultok, úgyhogy most jöjjön pár tipp.

I have already shared with you, where to go and what to pack for a winter holiday, but there are so many other things you should know, before going skiing, so here are a few tips from me.


Sí Kresz / Ski Rules

Mivel a síelés egy veszélyes sport, ezért a FIS (Nemzetközi síszövetség) létrehozta a Sí kreszt. 10 alapszabályból áll, melyeket minden síelőnek és snowboardosnak kötelező betartani a biztonságos síelés érdekében. 

Because skiing is a dangerous sport, therefore FIS (International Ski Federation) created the Rules for the Conduct of Skiers and Snowboarders. Every skier and snowboarder should follow these rules to be safe at the ski areas.


(Photo síelők.hu)

1. Odafigyelés: A legfontosabb, hogy bármit is csinálunk a sípályán, figyeljünk oda másokra, ne veszélyeztessünk senkit. 
2. Megfelelő sebesség: Válasszuk meg a tudásunknak megfelelő sebességet. Ezt befolyásolja még a pálya állapota (buckás, "kásás" stb.), a látási viszonyok és hogy mennyire sokan vannak az adott pályán.
3. Útvonal megválasztása: Gondosan válasszuk meg az útvonalunkat, mindig gondolkodjunk egy kicsit előre és figyeljünk arra, hogy ne veszélyeztessük az előttünk haladókat, akkor sem, ha azok hirtelen váltanak irányt vagy megállnak, ha beláthatatlan bukkanó következik, akkor kicsit lassítsunk le, hátha valaki ott van az útvonalunkban, de mi még nem látjuk előre. Továbbá a tudásunknak megfelelő nehézségű pályát válasszunk. 
4. Előzés és kerülés: mindig a hátul síelőnek kell figyelnie az előtte lévőre. Előzéskor, mindegy hogy balról vagy jobbról kerülünk, a lényeg hogy, hagyjunk elegendő helyet a másiknak, akkor is, ha hirtelen változtat az irányán, mozgásán.
5. Körültekintés: elindulás előtt mindig alaposan nézzünk körbe, mérjük fel mások sebességét és csak akkor induljunk el, ha másokat nem akadályoztatunk vagy veszélyeztetünk.
6. Megállás a pályán: csak belátható helyen, bukkanó tetején, semmiképpen "sem a bukkanó alatt, legjobb, ha a pálya szélén állunk meg, így zavarjuk legkevésbé a többi síelőt. Ha csoporttal vagyunk, akkor egymás alatt álljunk meg, gondoskodjunk arról, hogy a többieket ne döntsük fel vagy terítsük be hóval.
7. Gyalogosan: csakis a pálya szélén szabad közlekedni.
8. Jelzések tiszteletben tartása: amennyiben nem tartjuk tiszteletben a táblákat és jelzéseket,  súlyos következményekkel számolhatunk, legyen az bírság vagy baleset.
9. Segítségnyújtás: ha látjuk, hogy valaki elesett, kötelességünk megállni és segítséget nyújtani, érdeklődni hogyléte felől, ha szükséges vele maradni. 
10. Azonosítás: mindig legyen nálunk személyazonosító igazolvány. Akár mi sérültünk meg, akár más sérült meg és mi csak segítettünk, vagy esetleg mi okoztuk a problémát kötelesek vagyunk igazolni magunkat és felelősséget vállalni. Ha mi okoztuk a balesetet vagy kárt, nem csak a felelősség vállalás, de a felelősségbiztosítás is fontos, ezt pedig szerencsére magába foglalja az Allianz Téli Sportok utasbiztosítása. 

További biztonsági tippek:
11. Bemelegítés: amit érdemes már síelés előtt hetekkel elkezdeni, hogy megfelelő edzettségi állapotban érkezzünk a sípályára, illetve a síeléssel töltött napot is kezdjük helyben végzett bemelegítéssel.
12. Bukósisak: sok helyen biztonsági előírás a bukósisak viselése, de ha nem is, akkor is ajánlom, még a gyakorlott síelőknek is.
13. Tarts szünetet: gyorsan elfáradnak az izmok, még a gyakorlott síelőknél is, ezért mindig álljunk meg egy-egy pályán belül is és tartsunk kis szüneteket. Ha csoportosan síelünk, akkor még fontosabb, mert így tudunk legjobban odafigyelni egymásra, bevárni a másikat és gondoskodni arról, hogy senki se maradjon le vagy kerüljön látótávolságon kívülre. 
15. Ahogy neked kényelmes: csak addig és csak úgy síelj, ahogy neked kényelmes, addig és úgy ahogy te élvezed. A síelés nem olyan, mint bármelyik másik sport, vagy mint edzeni az edzőteremben, itt nem érdemes, illetve nem szabad túlhajtani magadat, mert annak csak rossz vége lesz.

Sajnos nem elég betartanunk a sí kreszt, hiszen még így is történhetnek balesetek, amiket nem tudunk megelőzni vagy kikerülni. Ezek az esetek miatt fontos, hogy legyen baleset biztosításunk, amelyet én mindig az Allianznál kötök. 


(Photo originally from iStock)

1. Respect for others: A skier or snowboarder must behave in such a way that he does not endanger or prejudice others.
2. Control of speed: A skier or snowboarder must move in control. He must adapt his speed and manner of skiing or snowboarding to his personal ability and to the prevailing conditions of terrain, snow and weather as well as to the density of traffic.
3. Choice of routeA skier or snowboarder coming from behind must choose his route in such a way that he does not endanger skiers or snowboarders ahead. 
4. OvertakingA skier or snowboarder may overtake another skier or snowboarder above or below and to the right or to the left provided that he leaves enough space for the overtaken skier or snowboarder to make any voluntary or involuntary movement.
A skier or snowboarder may overtake another skier or snowboarder, either to the right or to the left, provided that he leaves enough space for the overtaken skier or snowboarder to make any sudden movement.
5. Entering, starting and moving upwardsA skier or snowboarder entering a marked run, starting again after stopping or moving upwards on the slopes must look up and down the slopes that he can do so without endangering himself or others.
6. Stopping on the pisteUnless absolutely necessary, a skier or snowboarder must avoid stopping on the piste in narrow places or where visibility is restricted. After a fall in such a place, a skier or snowboarder must move clear of the piste as soon as possible.
7. Climbing and descending on footA skier or snowboarder either climbing or descending on foot must keep to the side of the piste.
8. Respect for signs and markingsA skier or snowboarder must respect all signs and markings.
9. AssistanceAt accidents, every skier or snowboarder is duty bound to assist.
10. IdentificationEvery skier or snowboarder and witness, whether a responsible party or not, must exchange names and addresses following an accident.
(Original text from fis-ski.com)

Other safety tips:
11. Warm up: already a few weeks before going skiing, to have a good fitness at the time and also we should start each ski day with warm up
12. Helmet: in many places it is already a safety rule, but if it is not, I still recommend it, even to the advanced skiers. 
13. Take a break: the muscles easily get tired, even by the advanced skiers, so we should stop along the slopes too, to take a little break. It is even more important, if we are skiing with a group, it helps to look after each other and wait for each other, so no one would be left behind and get out of sight.
14. Your comfort: Ski or snowboard only as much and as fast, as it is comfortable for you and as long as you enjoy it. It is not like any other sport or like trainig in the gym, you don't need to and shouldn't overwork yourself, because it won't be good and fun. 


A síelés annak a művészete, hogyan fázzunk meg és menjünk csődbe, 
miközben sebesen száguldunk a semmibe, hatalmas személyes kockázat mellett.


Mit együnk és igyunk? / What to eat and drink?


Biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül, amikor azt állítom, hogy az utazásainkban nagyon fontos szerepet játszik a gasztronómiai élmény. Igazi felüdülés, síelés közben, teljesen átfagyva betérni a hüttébe egy forró csokira vagy forralt borra, mikor már teljesen kihajtottuk magunkat délelőtt, feltöltődni energiával az utánozhatatlan helyi finomságokkal. De ami mégiscsak a legjobb, az a többfogásos, hatalmas adag vacsora a hosszú és fárasztó nap után. Most pedig nézzük a helyi specialitásokat...


I am pretty sure, that I am not the only one, who claims, that the gastronomic experience is a huge part of the travelling. It almost feels like a revival, when going into the hütte for a hot drink, when you were freezing outside, where you can refill your energy with the inimitable local specialties after already being tired from skiing a half day. But the absolute best is the delicious, five-course dinner with huge portions after the long and exhausting day. Let's see the typical alpine specialties...

Kaiserschmarrn: A legnagyobb szívfájdalmam amióta tojásérzékeny vagyok, az az igazi hamisítatlan osztrák Kaiserschmarrn vagyis császármorzsa. Alapjaiban szinte ugyanabból készül, mint az itthon is ismert császármorzsa, de ízélményben összehasonlíthatatlan és mérföldekkel veri az osztrák bármelyik más nemzet császármorzsáját. Igazán habkönnyű állagú, de nagyon laktató, ribizlilekvárral, almalekvárral és porcukorral az igazi. Ha alpesi területen jársz és csak egy specialitást kóstolsz meg, mindenképp ez legyen az. 

Kaiserschmarrn: Since I am egg-intolerant, this one gives me total heartbreak, the one and only Austrian Kaiserschmarrn. Basically it is similar to the other recipes, but in taste it is absolutely the best and not like any other I have tasted. It has a lightweight, fluffy texture, but it is very filling. They serve it with lots of powder sugar, black currant and apple jam. If you are in the Alps and only try one specialty, this should be it.


(Photos by zimtkeksundapfeltarte.com, tasteaway.pl)
Germknödel: Mikor kicsi voltam, a másik nagy kedvencem a Germknödel, magyarul gőzgombóc volt. A gőzgombóc belsejében szilvalekvár van és vastagon le van öntve vanília pudinggal és mákkal. A gombóc része nagyon jó puha, mégis vastag, a szilva, a vanília és a mák együtt pedig nagyon jól harmonizálnak. Olyan, mintha desszertet ennél főételnek. Szerencsére nem kell az Alpokba menned, hogy megkóstold, mert itthon is kapható, például az Aldiban.

Germknödel: When I was little, this used to be my second favorite meal, that is steamed dumpling. Inside the dumpling there is plum jam and it is heavily poured off with vanilla pudding and poppy seed. The dumpling is really fluffy and thick, the plum, the vanilla and poppy seed give a great harmony. It is like eating dessert for lunch. Luckily you don't need to go to the Alps to give it a try, you can find it in Supermarkets as well.



(Photos by erdinger-asia.com, Pinterest)
Frittatensuppe: Magyarul palacsintatészta leves. A vastag palacsintatésztát vékony csíkokra vágják fel és feltekerve teszik a levesbe. Az alaplé többnyire marhahúsleves. Igazi erőleves, kellő kalóriával. 

Frittatensuppe: In english it is pancake or crepe soup. They cut the pancake in long slices and put them in the soup rolled up. The base is usually beef soup. It is a real energy and calorie rich soup. 

Käsespätzle: Egy nagy tál nokedli, ráolvasztott sajttal, aminek a tetejére tesznek még pirított hagymát és snidlinget. Igazán laktató egytálétel, különleges, hagyományos tálalással. 


Käsespätzle: It is a big bowl of noodle with melted cheese and on the top they add a lot of toasted onions and chives. It has special and traditional serving and is really filling.


Wurst: A német sült kolbászt vagy virslit megannyi változatban kóstolhatjuk, hagyományosan, nyárson, curryvel, frankfurtiként... Mellé sok esetben szalmakrumplit adnak, de a hagyományok szerint tökéletesen passzol hozzá a káposztasaláta, hideg krumpli saláta, mustár, héjában sült krumpli és a céklasaláta is.  Egyszerű, gyors és kellő energiát ad a nap folytatásához.

Wurst: They make it in so many different ways, traditionally, on stake, with curry, as frakfurter... Usually they serve it with pommes, but traditionally it suits perfectly with sauerkraut, cold potato salad, mustard, jacket potatos (fried in its shell) and beetroot salad. It is simple, quick and gives you the right energy to continue the day.

Wiener Schnitzel & Pommes: Annyira hétköznapi, tudom, de ott kint más, mint itthon nálunk, valószínűleg pont azért, mert onnan származik. Az eredeti recept alapján borjúhúsból készítik és ahogy a képen is látszik, nem spórolnak a mennyiséggel. 

Wiener Schnitzel & Pommes: It is so basic, I know, but it is different, then what we usually have, maybe because it is originally from there. It is made from calb, like the real recipe and as you can see, they are not saving up. 

Heiße schoko: Sehol máshol nem készítik olyan finoman a forró csokit, mint a hegyekben, én nem értem vagy nem tudom, hogy mit csinálnak másképp, de egészen más és számomra ez az igazi forró csoki.

Heiße schoko: Nowhere make people hot chocolate as amazing as in the mountains, I don't understand or know what are they doing differently, but for me this is the best hot chocolate in the whole wide world. 

(1. Photo by trvlcorp.com)
Glühwein: A síelés elengedhetetlen kelléke, mikor a hidegből betérsz a hüttébe és egy kellemes forralt borral melegíted fel magad. 

Glühwein: It is a must-have of a ski trip, when you get into the hütte from the cold and have a nice and hot mulled wine to warm you up a little. 


Himbeergeist: Sok síelő egy kis pálinkával zárja le a napot, ami a hegyekben szintén nem olyan, mint amit otthon megszoktunk, hanem sokkal gyümölcsösebb, édesebb és kellemesebb, minden felespohár tartalmazza az adott gyümölcsöt. 

Himbeergeist: Many skiers end the day with shots, but in the mountains, it is also different from the one we got used to, it is much fruity, sweet and enjoyable, every shot glass is filled with fruits.


Bombardino: Egy tojáslikőrös, tejszínhabos specialitás, melyet bizonyos helyeken máshogy készítenek, hol Brandyvel, hol Whiskyvel vagy Rummal egészítik ki, fele-fele arányban, de van kávés verziója is az italnak, ahol az arányok 1/3. Nevét is onnan kapta, hogy "olyan, mint egy bomba", mivel meleg és magas az alkohol-tartalma. 

Bombardino: It is an egg-liquore and whipped cream specialty, that has different recipes, in some places they make it with Brandy, Whisky or Rum in 1-1 ratio. There are also coffee versions, there the ratios are 1/3. The name came from the style of the drink, because it is warm and has a high alcohol content, "it's like a bomb". 

Aperol Spritz & Hugo: Ezek a kedvenc italok, ha Apres Skiről van szó. A Hugo száraz fehérbor és bodzaszörp keveréke, míg az Aperol Spritz Aperolból, Proseccoból és szódából áll. Ezek az italok az utóbbi időben kinőtték magukat az Apres Ski világából és már egyre jobban terjednek világszerte. 

Aperol Spritz & Hugo: These are the favorite drinks, when it comes to Apres Ski. Hugo is the mix of dry white wine and elderberry syrup. Aperol Spritz is made of Aperol, Prosecco and soda. These drinks have outgrow the Apres Ski world and spread worldwide over the years. 



Kihagyhatatlan élmények, miket csinálj síelésen kívül / Experiences, you shouldn't miss, things to do besides skiing


Ha valaki nem akar egész héten csak síelni, még több élményt szeretne szerezni, akkor annak is tartogatnak még megannyi különlegességet a síterepek. 

If you don't want to ski all day, all week or simply would like to collect more experiences, than don't worry, the ski areas have so much more to offer.

(Photos by 1. Grand Marnier Campaign, 3. brit.co)
Apres ski: méltán híres és az első számú, abszolút kihagyhatatlan program. Nem kell túlgondolni az eseményt, úgy az igazi, ha közvetlenül a síelésből térünk be a hüttébe. Itt nem kell aggódni az outfit miatt, mert az emberek 95%-a szintén síruhában lesz, esetleg dobj fel egy élénk rúzst, igazítsd meg a hajadat és máris kész vagy. A tipikus italokat már feljebb említettem, a tipikus Apres Ski zene pedig a német népzene modernizálva. Ha nem vagy ebben jártas, akkor ne lepődj meg, ha rajtad kívül mindenki ismeri a dalszövegeket és az egyes dalokhoz tartozó táncot, de Te is csatlakozz hozzájuk bátran.

Apres ski: it is famous for a reason and it is the number one, absolute must-have program on a ski trip. You don't need to overthink it, it is the best, going right from the slopes. You don't need to worry about the outfit, because 95% of the people are also going to be in ski wear, maybe if you would like you can apply some lipstick, but you don't need more. I already told you the typical drinks and the typical Apres Ski music is the german folk music in a modern way. If you are not used to this kind of music or parties, don't be surprised if everyone else knows all the lyrics and the dance moves to each song, just enjoy and feel free to join them. 


(Photos by venuereport.com, Kelly Prososki)
Relaxálj: kényeztesd a fáradt, esetleg izomlázas izmaidat egy kellemes masszázzsal vagy szaunával. Ha olyan helyen jártok, ahol található meleg vizű forrás, akkor ne hagyjátok ki. Egyedülálló a havas táj közepén a forró vízben ázva pihenni.

Relax: indulge your tired or maybe sore muscles with a nice massage or sauna. If your in a place, where there is a hot spring, than you shouldn't miss it. It is breathtaking to soak in the hot water in the middle of the snowy landscape. 

(1. Photo by architecturendesign.net)
Fedezd fel a helyet: ez alatt egyaránt értem a kis falut, amiben megszállsz és a környező nagyobb városokat is. Érdemes esténként sétálgatni a falucskában, de akár egy-egy napot is rászánhattok arra, hogy bejárjátok a környéken lévő érdekességeket. Ehhez nem árt, ha előre informálódtok, hogy mit érdemes megnézni, valamint a helyi szokásoknak is utána nézhettek, mint például helyi étel specialitások. 

Explore the area: and by that I mean the little village, you are staying in and the bigger cities and attractions as well. It is worth to take a walk in the village in evening, but you can take one day or two to visit the famous places nearby. You should look after the area before going there, what is worth a visit, what are the local traditions, just like food specialties. 



(Photos by: 1. destinationhotels.com 2. everythingaboutgermany.com)
Legyél újra gyerek: sok síterepen vannak kialakított hatalmas csúszda pályák, amik nem csak a gyerekeknek jó móka. Akár szánkózhattok is, ami garantáltan a gyerekkorotokat fogja eszetekbe juttatni. 

Be a kid again: in many ski areas there are huge sledding fields, that is so much fun, not only for kids. You can also sledge, that will definitely make you remember your childhood. 


(Photos: destinacija-rogla.si, Pinterest)
Lépj ki a komfortzónádból: próbálj ki egy-egy napra a megszokott helyett egy másik téli sportot. Mindig érdemes kicsit változtatni a dolgokon és új dolgokat kipróbálni, megtanulni. Meglátod utána mennyivel jobb érzés lesz újra visszatérni a jó öreg kedvenchez.

Step out of your comfort zone: try a different winter sport for a day. It is always worth to change a little, to try and learn new things. You will see how great it feels to switch back to your well known favorite. 

(Photos from Pinterest and unkown sources, 4. Instagram of anzecocl)
Ha a síelés / snowboardozás nem elég extrém már önmagában: akkor ajánlom nektek, hogy próbáljátok ki az extrém síelést. Mint például a freestyle pályákat, ahol hatalmas rámpák, ugratók és különböző akadályok segítik az ugratást, pörgést-forgást vagy szaltózást. Emellett nagy vágyam még nekem a siklóernyőzés, ami egyre több síterületen elérhető és fantasztikus látvány lehet, ahogy a hegyek felett lebegünk. Ha viszont ezeket választod, akkor inkább azt ajánlom, hogy köss extrém sportok utasbiztosítást. 

If skiing / snowboarding is not extreme enough anymore: I recommend you to try extreme skiing / snowboarding. Like example the freestyle fun parks, where there are huge ramps and barriers for jumping, spinning and doing saltos. One of my huge wishes are paragliding, that is available in more and more ski areas, it could be an amazing experience to watch the mountains from above. If you choose extreme skiing, than I recommend you to take extreme sport insurance.

Használjátok ki a téli vakációtokat maximálisan és érezzétek jól magatokat! / Get the most out of your winter holiday and enjoy your time in the mountains!

(A bejegyzést az Allianz Hungária Zrt. szponzorálta.)

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest