Five Designers from Pécs

augusztus 10, 2015

During the XIX. Europa Cantat chorus festival, five designers of Pécs got together and opened a Pop Up Shop. All of the brands are young, 2-3 years old. Some of them have buyers abroad too, others studied in Budapest, but all of them were planning from the beginning to come back to their roots, to Pécs. Because most of the hungarian designers are located in Budapest, I'm glad a few of them wants to spread the hungarian fashion in Pécs as well.

A XIX. Europa Cantat kórusfesztivál keretében öt pécsi designer összefogott és 10 napra nyitottak egy Pop Up boltot. Mindegyik márka még csak 2-3 éves, de szépen bontogatják kreatív szárnyaikat. Van aki már külföldi vevőkörrel is rendelkezik, más Budapesten végezte tanulmányait, de mind tudatosan tervezték, hogy visszatérnek a gyökereikhez, Pécsre. Mivel szinte minden hazai tervezőnk Budapesten tevékenykedik, ezért nagyon örültem, hogy ez a néhány tervező Pécsen szeretné terjeszteni a magyar divatot. 

Eszter Füller creates unique jewelry for four years now. Her items are mostly really cool, a bit extreme, but there are elegant, romantic pieces as well in her collections. She used various, sometimes unexpected materials, such as a coin, keyboard, zipper or buttons. In the beginning she tried many techinques, but now recycling and the use of feathers are charachteristic on the brand. There are constant, redesigned and brand new items, but she creates a new collection for every season. The new collection is called Sunshine Spirit, which is perfect for this bohemian summer with it's pretty feathers, that can spice up even a simple outfit. 

Füller Eszter négy éve készít egyedi ékszereket. Darabjai elsősorban igazán vagányak, kicsit extrémek, de emellett vannak elegánsabb, romantikus elemei is kollekcióinak. Változatos, néha váratlan alapanyagokat használ, mint például pénzérme, billentyűzet, cipzár vagy gombok. Eleinte sok technikát próbált ki, de jelenleg az újrahasznosítás és a tollak használata jellemzi a márkát. Vannak állandó, újragondolt és teljesen új darabok, de szezonról szezonra új kollekcióval készül. Legújabb kollekciója a Sunshine Spirit, tökéletesen beleillik a nyári, bohém trendbe, különleges tollakból készített fülbevalókkal és nyakláncokkal, amik a legegyszerűbb szetteket is feldobják.

Tímea Szabó studied at the KREA School of Contemporary Arts in Budapest, in fashion designer major, then in 2013 she founded her own brand. The main aspects are wearability, comfort and uniqueness. Her items are youthful and loose in a stylish way. Although her target audience is youth, her clientele is really extensive. The new collection is Pop Rocks, which is inspired by the candy with the same name and can be found at the prints of the clothes. My personal favorite is on the middle picture, the maxidress with unique print and red details. In addition to the dresses she makes jewelry and beanies.

Szabó Tímea, a budapesti KREA Kortárs Művészeti Iskolán végzett, divattervező szakon, majd 2013-ban megalapította a márkáját. A hordhatóság, kényelem és egyediség a fő szempontjai alkotáskor. Darabjai fiatalosak és stílusosan lazák. Annak ellenére, hogy elsősorban a fiatalokat célozta meg, nagyon széleskörű a vásárlói rétege. Legújabb kollekciója a Pop Rocks, amit az azonos nevű cukorka ihletett, ami a mintában köszön vissza. Az én személyes kedvencem ez a középső képen látható maxiruha különleges mintájával és piros díszítő zsinórokkal. A ruhák mellé egyedi ékszereket és sapkákat is készít. 

In 2012 the brand was founded by Erika Pataki and Hajnal Szolga. Today many of their products are bought aboad too. Earlier I told you what upcycling means and that I think it's a great idea, well this is how it looks like when someone builds a brand on it, because the jewelries are created from bicycle tires. At first sight, people only see that the jewelries are estethic and light, but there is so much more about them. I support eco-fashion and the goal of the brand is besides to create pretty jewelry, is to do something for our enviroment. Now the most wanted items are the spaghetti jewelries, but my favorites are the tribe and flower necklaces. Besides the jewelry the make upcycling clothes too.

2012-ben alapították a márkát, Pataki Erika és Szolga Hajnal és ma már külföldön is előszeretettel vásárolják a termékeiket. Korábban már írtam nektek arról, hogy mi is az az upcycling és hogy mennyire jó ötletnek tartom, hát ilyen az, amikor valaki egy egész márkát épít erre, ugyanis ezek az ékszerek bicikligumiból készülnek. Első ránézésre csak azt látja az ember, hogy mennyire esztétikusak és könnyedek ezek az ékszerek, de valójában sokkal több van bennük. Én nagyon támogatom a környezettudatos divatot és a márka célja az esztétikum mellett, az hogy tegyünk a környezetünkért. Jelenleg a legkeresettebbek a spaghetti ékszereik, de nekem a tribe és a virágos nyakláncok a kedvenceim. Az ékszerek mellett készítenek egyedi ruhákat is, szintén újrahasznosítással. 

The brand was founded by Judit Vince and Ágnes Arató Kelemen in 2015. They create fancy ceramics and unique ceramic-jewelry. Judit learned as ceramist and Ágnes as decorator and production designer. At first they made home decorations, but then they started to create yewelry. With their jewelry they would like to create something to make you feel pretty and unique, because there is only one from every piece and they have a youthful taste. Their main conception is to keep the traditions, create value and the free creation. They not only create and sell ceramics, but give the opportunity to enthusiastic people to create their own ceramics with their help in creative workshops. 


A márkát Vince Judit és Arató Kelemen Ágnes alapították 2015-ben. Különleges kerámiákat és egyedi kerámiaékszereket készítenek. Judit kermámikusként végzett, míg Ágnes lakberendezést és látványtervezést tanult. Kezdetben lakberendezési tárgyakkal próbálkoztak, majd később kezdtek ékszereket készíteni. Ékszereikkel szeretnék elérni, hogy a viselője legyen egyszerre csinos és egyedi, ugyanis nálunk nincs két azonos ékszer és a stílusuk fiatalos. Fő eszméik a hagyomány megőrzése, érték teremtése és a szabad alkotás élménye. Nem csupán készítik és árulják a kerámiákat, de a lelkes alkotni-vágyóknak lehetőséget nyújtanak saját kerámia készítésére alkotóműhely-kerámia foglalkozások keretében.

In 2014 Gréta Stefán founded the brand. You can buy earrings, rings and necklaces handly made of glasslenses. 100% hipster and 100% original. My personal favorites are the cotton candy, ombre jewelries, but everyone can find their favorites among the products, it can be cats, dogs, Star Wars or any celebrity, but they create custom jewelries with different prints and photos as well. The items are inspired mainly by the 90s and the designers childhood favorites.

2014-ben alapította a márkát Stefán Gréta. Kézzel készített üveglencsés fülbevalók, gyűrűk és nyakláncok kapahatóak a WpS-nél. 100%-ban hipszter és 100%-ban eredeti. Az én személyes kedvenceim a vattacukros, ombre ékszerek, de mindenki megtalálja a kedvencét a termékeik között, legyen az cica, kutya, Star Wars vagy valamelyik híresség, de rendelésre készítenek más mintákkal, képekkel is. Elsősorban a 90-es évek és a tervező gyermekkori kedvencei ihletik a darabokat.


The Pop Up shop in the festival was pretty successful and there is a need of hungarian fashion in Pécs as well. There is no other similar hungarian designer shop in Pécs or in the surrounding, so the girls are planning to get a shop together for a long term. Meanwhile you can meet with them at festivals and check out their online pages (click on the brand names above the photos), where you can order their products.

Nagyon sikeres volt a Pop Up bolt a fesztivál ideje alatt és bebizonyosodott, hogy nagy igény van a hazai divatra Pécsen is. Sem Pécsen, sem a közelben nincs hasonló magyar designer bolt, ezért tervezik a lányok, hogy hosszútávon is közös boltot nyitnak. Addig is több fesztiválon is találkozhattok velük és nézegessétek az online felületeiket (a képek felett, a márka nevekre kattintva), mert ott tudtok rendelni is tőlük. 

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest