MBFWCE SS17

október 31, 2016

Habár nem ez volt az első budapesti divathetem, az idei különlegesebb volt és közelebb áll a szívemhez. Az előző években bloggerként, sajtósként regisztráltam és így tudtam részt venni a bemutatókon, de idén hatalmas örömmel tölt el, hogy amiken ott voltam, 1 kivételével, mindegyik bemutatóra tervezői meghívóval érkeztem.
Sok bloggernek ez csupán egy újabb social event, amin megjelennek, hogy megmutassák magukat, hogy az első sorban pózolhassanak, pedig ez az esemény sokkal több ennél. És ha már itt tartunk, hadd írjam le, hogy mennyire vicces, amikor a (nálam) híresebb, sikeresebb bloggerek a bemutató előtti 10 percben azon hisztiznek, hogy helyet kapjanak az első sorban és akár olyanokkal  is leállnak egyezkedni és vitázni, akiknek valóban oda szól a meghívásuk. Mármint persze, én is örülök, ha úgy adódik, hogy első sorból nézhetem a bemutatókat, de ha nem oda szól a meghívom, akkor elfogadom, hiszen tudom, hogy a blogger cím nem jogosít fel mindenre és nem egy az egyben szinonímája a szakmabelinek. Olyan bloggerektől láttam sajnos ezt, akiket én is követek, képernyőn keresztül szimpatikusnak tűntek, de ezzel a viselkedéssel nem tudok és nem is akarok azonosulni.
Sajnos én sem kizárólag magyar designer márkákból öltözködöm, de úgy gondolom, hogy igenis van mire büszkének lennünk kis hazánk tervezőit illetően és ha már lehetőséget kaptam arra, hogy ott legyek és lássam élőben, dokumentálni tudjam a bemutatókat és ráadásul van egy felületem is, ahol ezt el tudom juttatni olyan emberekhez, akik nem vettek részt, akkor kicsit feladatomnak is érzem, hogy írjak róluk. És ezt egy sokkal fontosabb szempontnak tartom, mint hogy minden bemutatóról az első sorból posztoljak egy "szelfit".
Egy kis előzetes vélemény nyilvánítás után, jöjjön hát a lényeg. Mindegyik bemutató fantasztikus volt és mindegyiket másért imádtam. Nagyon szeretem a következő tervezőkben azt, hogy megvan az a saját stílusuk, védjegyük, ami különlegessé és egyedivé teszi őket, amitől egyenként is ráismernék a darabokra, hogy melyik tervezőtől is származik. Fontos, hogy időrendi és nem fontossági sorrendben mutatom be az általam megtekintett kollekciókat.

This was not my first Fashion Week in Budapest, but it was more special this year. In the previous years, I attended the event as registered press, as a blogger, but this year it was a huge pleasure for me, that I got invitations from the designers.
To many bloggers this is just another social event, to show up and to pose in the front row. And let me tell you, how funny it is when 10 minutes before the start, the famous and more successful bloggers are complaining to have a place in the front row and even negotiating with ones, whom invitation calls them to the front row. I mean, of course, I'm happy if I can watch the shows from the front row, but if my invitation doesn't says it, I accept it, because I know that bloggers and professionals are not completely the same. I saw this behaviour from bloggers whom I follow as well and who seemed sympathetic through screen, but I can not understand this attitude.
I think that we can be very proud on the designers in our small country. And if I've got the opportunity to be there and see the shows live, document it and have the surface where I can reach people, I feel like it's my duty to write about them.
After this personal opinion, let's get to the point. All of the shows I attended, were fantastic and I loved the collections so much. I really like that each designers have their own outstanding style, their trademarks, which makes them special and unique, making them recogniseable. I present you the collections I viewed in chronological and in no particular order.

A bemutató egy erős politikai üzenettel indított, ami hatalmas sikert aratott. Az egyik modell morcos arccal és nagy sállal vonult a kifutóra, majd letépte magáról a sálat és megláthattuk, hogy a pulcsijára a Népszabadság felirat szerepel. A sajtósok és a közönség ujjongva tapsolt. Nagyon pozitívnak, bátornak és inspirálónak tartom, hogy hazánkban is ki merik mutatni a politikai véleményüket a divattervezők. 
Az utána felvonuló kollekció is hasonlóan lenyűgöző volt. A nagyvárosi dzsungel hangulatát idézte, barna, narancssárga, fehér és fekete színekkel. A geometriai mintás, élénk színű darabok voltak a kedvenceim, illetve a különleges rakott részletek. Jellemző volt még a sok rojtozás, nem csak a szegélyvonalakon, de meglepő, szokatlan helyeken is. A ruhák és kabátok húzott, beépített övmegoldása nagyon tetszett, abszolút figyelemfelkeltő. És akkor hadd említsem még meg a modellek színes pöttyös sminkjét, illetve a testükön elhelyezett geometriai mintákat, továbbá a csodás bokacsizmákba (amit a montázs első szettjében láthatunk) azonnal beleszerettem.

The show started with a strong political message, that hitted a huge success. I think it's pretty good, brave and inspiring, that the hungarian designers dare to share their opinion about politics, like many other designers do worldwide. The collection showed afterwards made me equally impressed. It has a big urban gungle vibe, wearing brown, ornage, white and black. My favorites are the geometrical printed, vivid colored pieces and the micropleated details. Other characteristics are the fringes, not only on the hemlines, but on unexpected places. I really liked the eye-catching built-in belts and I fell in love with the shoes, like you can see on the first model. And I have to talk about the make up too, it was colorful, glittery dotted and the models had geometrical prints all over their body.

(photo: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe facebook)
Kata Szegedi kreációit könnyű felismerni, mert mindegyik kollekciója tartalmazza a márkát jellemző mély energiát, határozottságot és ez alól az új kollekció sem volt kivétel. Láthattunk élénk színeket, erős mintákat, geometriai formákat. Nagyon tetszett, ahogy egy darabon belül a különböző anyagokat szabálytalan geometriai formákban tette össze, sokszor használt necc-hálót díszítésnek. Kedvenc díszítőelemeim az összehúzott bokarész illetve a kivágott könyökrészek voltak. Az oversized kabátok egyik jellemzője a lecipzározható rész. A domináló színek a narancssárga (itt is, tehát valószínűleg a szezon egyik kedvenc színe lesz), kék, fekete és fehér. Az energikus darabok mellett megtalálhatóak a kollekcióban egy kicsit minimalistább stílust képviselő szettek is. Ezek a ruhák és overállok könnyed, lágy anyagból készültek, sokszor önmagukban mintásak, igazán finom nőiesek és szexik, melyeket egy különleges szabású felsőrész tesz egyedivé. A kollekció kiegészítésére csillogó ezüst smink és magassarkúk szolgáltak.

Kata Szegedi creations are easy to recognize, because each collection includes the energy and determination that is typical of the brand and the new collection is no exception. We could see bright colors and strong patterns, geometric shapes. I really liked when a piece is patchworked in geometrical shapes from different materials. In these cases mesh was one of the main supplementary material. My favorite decorative elements were the tightened ankles and the trimmed elbows. The oversized coats had eye-catching unzipped parts. The dominant colors are orange (here as well, so it will probably be one of the season's favorite color), blue, black and white. Besides the energetic sets we could see a little more minimalist style in the collection as well. These dresses and overalls are delicaletly feminine and sexy, made of airy, soft fabric, patterned in itselfs many times, the uniquly tailored upper parts made them so exciting. The complete collection is accessorized by shiny silver makeup and high heels.

(photo: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe facebook)
Tomcsányitól a tőle kedvelt retro nyári hangulatot kaptuk, kicsit megújulva, extrákkal megspékelve. A lágy anyagból készült, légies szabású ruhák, amik hol fekete alapon nagy virág mintások, hol pedig lágy pasztellekből álló geometriai mintásak, a forró nyári napokat idézik, amikor a vízparton sétálgatunk. A farmer sokszor megjelenik lágyabb anyagból ruhán, overállokon, mellényeken, illetve vastagabb anyagból mint nadrág, kantáros ruha vagy dzseki. Különlegesség a szettekben a visszatérő kéz és csillag alakú minta és felvarrók. A kollekciót a sokszínű minták majd a világoskék-farmerkék és a rozsdabarna színek uralták. A modellek sminjében a piros rúzs mellett megjelennek szintén a csillagok. Az egész kollekció könnyed, erőlködésmentesen laza és nosztalgikusan romantikus volt.

At Tomcsányi we could see what we like about her brand so much, some good retro summer vibes, rejuvenated with extras.  The dresses were made of soft, airy materials,  some with large flowers on a black background and some with soft, pastel colors in geometric print. I can see myself in them walking by the water on a hot summer day. Denim appears often, in softer fabric clothes, overalls, jackets and thick materials such as trousers, bib dresses or jacket. Special features are the hand and a star-shaped patches. After the diverse patterns, light and denim shaded blue and tan colors dominated the collection. The star motives appeared in the make up as well besides the red lips. The whole collection was effortless, relaxed and nostalgically romantic.


(photo: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe facebook)
A Je Suis Belle különös helyet foglal el a szívemben. A tavalyi kollekciójukért (ami csak fehér darabokból állt) teljesen odáig voltam és idén egészen megleptek (abszolút pozitív értelemben) és ismét elkápráztattak. Ahogy ott ültem és néztem, azt se tudtam hova kapkodjam a fejem, annyi mindent és olyan sokfélét láttam, csak ültem, mosolyogtam, hiszen az egész kollekció olyan vidám volt és kreativitásban annyira erőteljes. A színes flitterek végigkísérték az egész kollekciót. Eleinte transzparens, nude, illetve fehér, legtöbbször rétegezett ruhákon, ingruhákon jelentek meg  ezeka kis diszítóelemek mintákat formálva, kék, illetve fekete alapon, szabálytalanul, a teljes ruhát beborítva, valamint hatalmas fodrokat képezve. A kisebb-nagyobb halakat formáló flitterek sokszor ismétlődtek és a kabátokon is megjelentek. Ezután láma mintás ruhák és keveredő nyári, illetve virágos minták jöttek, amelyek annyira viccesek, vidámak és gondtalanok voltak. Végül pedig rózsaszín tüll alapú, fodrokkal és arany flitterekkel díszített ruhák zárták a showt. Imádtam, hogy a biztos talajon állva, mertek beleugrani az ismeretlenbe és teljesen újat alkottak. 

Je Suis Belle has a special place in my heart. I adored their collection last year (consisting only white pieces) and this year I was quite surprised (absolutely in a positive sense), and fascinated again. As I sat there and watched the show, I did not know where to turn my head, I saw so many and different things, I was just sitting and smiling, as the whole collection was so fun and in creativity so powerful. The colourful sequins followed the entire collection. At first we could see, transparent, nude or white, often layered dresses, shirt-dresses, with prints formed from colourful sequins, then black and blue dresses with sequins all over the dress or with a huge ruffle made of sequins. Smaller and larger fish formed sequins were repeated many time on coats and dresses. Then different printed summer dresses appeared, with mixed floral and summer prints and huge lama prints, they were so funny, cheerful and carefree. Pink tulle-based, ruffle and gold sequin decorated dresses closed the show. I loved that the designers dared to jump into the unknown and created something completely new.

(photo: Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe facebook)
Konsanszky önmagához hűen főként fekete ruhákat tervezett, egy kevés fehérrel, türkizkékkel és pirossal megfűszerezve. Imádom, amilyen változatosan használja a fekete színt, ahogyan az anyaghasználattal és a kisebb-nagyobb részletekkel minden darab olyan más és más. Alapvetően egyszerű, kifinomult szabásvonalak jellemzik a kollekciót. Kedvenc elem a gyűrött, lágy bőr volt, kis fodrozással, illetve a lágy esésű szatén felsők, fűzős részletek. A ruhák, felsők és overállok mind abszolút hordhatóak és könnyen kombinálhatóak, beépíthetőek sok stílusú ruhatárba, annak egy kis határozott pluszt adva. 

Konsanszky was faithful to the brand and designed mainly black clothes, spiced with a little white, turquoise and red. I love the variously used black in different materials and that the smaller or bigger details in every pieces are different. Main characteristics are the simple, refined lines and cutting. My favorite parts are the wrinkled, soft leather with small ruffles and light flowing satin tops with lace-up details. The dresses, tops and overalls are absolutely wearable and can be easily combined, they can  be build into various styled wardrobes with adding a strong-minded vibe to it.

Még egyszer szeretném megköszönni a tervezőknek a meghívást, megtisztelve érzem magam! Ugyanakkor gratulálok a bemutatókhoz, mert egytől egyig fantasztikusak voltak! Továbbá a Design Terminálnak is gratulálok, úgy gondolom, hogy a szervezés évről-évre jobb! Nagyon tetszett, hogy idén több napos volt a program (remélem jövőre minden napon részt tudok majd venni) és a bemutatók sűrítése is jó ötlet volt. Köszönöm, imádtam! Remélem jövőre újra itt lehetek!

I would like to thank the designers the invitations again, I feel honored! In the same time I would like to congratulate to the shows, they were all amazing! Furthermore congrats to the Design Terminal for organising the event, it becomes better from year to year! Thank you, I loved it! I hope I'll attend next year too!

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest