MBFWBP Fall-Winter '17

április 19, 2017


Idén a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest első alkalommal a Ludwig Múzeumban kapott helyet, ami szerintem egyszerűen tökéletes helyszíne volt az eseménynek. Nagyon tetszett, hogy több teremben volt a bemutató, így a nézők maximum a harmadik sorban foglaltak helyet és ennek köszönhetően, szerencsére én (egy kivételével) mindegyik bemutatót az első sorból figyelhettem, ahonnan mindent tökéletesen szemügyre tudtam venni. Bár ahogy a nap vége felé közeledtünk a helyszín kezdett kicsinek bizonyulni, mert volt, hogy az állóhelyek is elfogytak és akadt, aki csak kivetítőről nézhette a bemutatót. Minden esetre szerintem az esemény nagyon jól lett megszervezve. 
13 magyar tervező mutatta be a legújabb őszi-téli kollekcióját és 6 kiegészítőtervező is felvonultatta munkáit. Sajnos nem tudtam mindegyik divatbemutatón részt venni, de így is nagyon örülök és hálás vagyok, hogy idén is ott lehettem a magyar divatélet legfontosabb eseményén és közelről csodálhattam meg a tervezők alkotásait. A kollekciókat időrendi sorrendben jellemeztem. Nem minden fotó a sajátom, egy része (a szemből fotózott képek) a Design Terminál tulajdona. Ha a beszámolóm mellett megnéznétek a teljes kollekciókat, illetve, azokat is amelyeket én nem tudtam bemutatni, itt megtaláljátok a MBFWBP-en bemutatott összes show-t.

This year, for the first time the Mercedes-Benz Fashion Week Budapest took place at the Ludwig Museum and I think it was the perfect location for this event. I loved that the shows went through in more than one room, so the audience sat in maximum three rows and thanks to this I watched every show (expect one) from the front row, form where I could have a perfect view. Although at the end of the day the place seemed to be smaller than the interest and even the standing places run out and there were people who could only watch the shows through the projector. But after all I think the event was really well organized.
13 Hungarian designers have showed their fall-winter collections and 6 accessory-designers have displayed their works. Sadly I couldn't attend to all of the shows, but I am really glad and grateful to take part again at the most important event of the Hungarian fashion scene and see the work of the designers from close. I present you the collections in time order. Not all of the photos are mine, some of them are the property of Design Terminal. If you are curious about all of the looks from the collections or from other shows at the MBFWBP, that I couldn't attend, you can see them here.

A goodiebaget (és képeslapot, falfestményt) Anna Amelié tervezte és rajzolta. Egyszerűen imádom!
The goodiebag (and postcard, wall painting) is designed by Anna Amelié. I love it so much!
Köszönöm szépen a csodás Goodiebaget és a benne lévő ajándékokat! / Thank you for the pretty Goodiebag and the little gifts in it!

Celeni
Celeni legújabb kollekcióját a századforduló Budapestjének egyik jellegzetes épülete, a Hajós utca 32. inspirálta. A kollekció főként fekete és pasztell rózsaszín színekben pompázik, egy kis fehér és barna kiegészítéssel. Különlegességük a pliszírozásban, a bordázott anyagban és a virágmotívumokban rejlik. A lágy esésű anyagok klasszikus eleganciát kölcsönöznek, amelyet a tervező néhol megtör egy-egy eltérő stílusú kabátkával vagy neccharisnyával. A tüllel borított estélyi ruha egyszerűen gyönyörű, de az átlapolós felsőjű ruhát és a díszített derekú palazzo nadrágot is imdátam.

Celeni’s AW2017 collection was inspired by the fascinating period of the turn of the last century and especially a typical building in Budapest from that era. The collection shines in mostly black and powder pink, with a little white and brown. The pleats, the ribbed material and the flower motives make them special. The light, airy fabric give the dresses a classic elegance, that is often mixed with different styled jacket or fishnets. The tulle dress is simply amazing, but I love the wrapdress and the palazzo pants with embellished waist too.


Cukovy
A Coexist névre hallgató kollekció az egyidejű létezés tematikája köré épül. A koegzisztencia (=együttélés) egyik részről a múlt és a jelen összekapcsolásában jelenik meg, valamint a nemek közötti határok elmosódásában (genderfluiditás) mutatkozik meg és a Cukovy-nő egyszerre szenzitív és határozott tulajdonságait tükrözi. Az egyik inspirációs forrás a Vissza a jövőbe című film, ami a futurisztikus elemekben, ezüstös, fényes, steppelt, oversized darabokban köszön vissza, a másik pedig a 80-as évek, ami a laza és merész, grunge stílust adta, a csillogó feketét, a flittereket és a neon fuksziát. Egyszerre lázadó és glamouros a kollekció, igazán friss és fiatalos. Imádtam a különleges elemekkel díszített és egyedi szabású kabátokat, a fekete flitteres darabokat és azt a hatást, amit egy kis fukszia elért. 


The collection is called Coexist. The coexistence is about blending the past and the future, the issue of gender fluidity and the Cukovy-woman's sensitive and confident attributes together. One of the inspiration source is the movie Back to the Future, that appears in the futuristic elements, the shiny, silver, quilted and oversized pieces, the other source is the 80s, that gives the cool and edgy grunge style, with sparkling black, sequins and neon pink. The collection is rebellious and glamorous at the same time, really fresh and youthful. I loved the embellished coats, the black sequin pieces and the effect that the pop of pink gave to the looks.


Anna Daubner x Anna Amelié
Anna Daubner és Anna Amelié tökéletes párost alkotnak, aminek ismét tanúi lehettünk. Anna Daubner kollekciója igazán romantikus és nőies volt, bohém és modern elemekkel, túlzó részletek nélkül. Stílusához hűen játékos és vidám, de már komolyabb nőt tükröz. Sok a fodros díszítés és a bársony használata. Barátságos és üdítő színeket halmoz (tengerkék, narancssárga, lazac), amelyek a hideg napokba is egy kis melegséget csempésznek majd. Inspirációul Kertész Attila absztrakt festményei szolgáltak. A kedvencem a kék húzott ruha, melynek nincsen háta, de imádtam a hosszú bársonyruhát is és a kislányos fodrokat. Anna Amelié táskái kiválóan egészítik ki a ruhákat, kiemelve azok részleteit és anyagait.

Anna Daubner and Anna Amelié make a perfect match and this show was again a proof of that. Anna Daubner's collection is really romantic and feminine with a little bohemian and modern touch, without excessive details. Staying true to her style, the collection is happy and playful, but reflects a more serious woman. There were plenty of ruffles and velvet. Friendly and refreshing colors like sea-blue, orange and salmon are piled up and they will bring some warmness in the cold winter days. The inspiration source are the abstract paintings of Attila Kertész. My favorite piece is the drawn blue dress with no back, but I also loved the long black velvet dress and the girly ruffles. Anna Ameliés bags complete the dresses and highlights their details and material.


Tomcsányi
Tomcsányi a védjegyének számító retro stílust és életérzést idén is csodásan keverte a modern minimalizmussal. Inspirációnak a régi Kelet-Európához nyúlt és azon belül is leginkább a 70-es évek légiutazásai és a Malév ihlették meg. Imádom a kisebb-nagyobb repülőgép mintákat a ruhákon, amelyek némelyik darabokon messziről absztakt mintának tűnnek. Megtalálhatjuk a már jól megszokott és kedvelt formákat is, mint a derékban megkötött öves ruhák, széles nadrágok, overálok, egyszerű, letisztult szabásvonalak és lágy, áramló anyagok. Ami a színeket illeti a tenger és indigókék van előtérben, narancssárgával és sötétzölddel megbolondítva. A kedvenc darabom a kollekcióból a kék csíkos ruha masnikkal az ujján.

Tomcsányi's trademark is the retro style mixed with modern minimalism. As inspiration she looked back to the old Eastern-Europe, especially the 70s air travels and the nostalgic flights with Malév. I love the smaller or larger airplane motives on the dresses, some of them look like abstract prints looking from far. We can find the usual and popular shapes, like the dresses belted at the waist, wide pants, overalls, simple, clean cuts and light, airy materials. The main colors are navy and sea-blue, spiced with green and orange. My favorite item is the blue striped dress with bows on the sleeves.


Je Suis Belle
A Je Suis Belle csapata mindig teljesen lenyűgöz, minden alkalommal valami váratlant és újat hoznak. A kollekcióik tele vannak élettel és életörömmel. Legújabb kollekciójukban folytatják a 2017-es "26 nő kollekció" eszmeiségét vagyis minden ruha egy-egy képzeletbeli női jellemvonást vagy hangulatot testesít meg. Minden model (a ruha mellett a sminket és a cipőket is ki kell emelnem) igazán részletgazdag, sok különböző díszítőelemet és díszítőtechnikát, kézimukát, meglepő anyagpárosítást és vibráló színeket alkalmaznak. A téli nagy hidegre felkészülve nagyon sok kötött darabot hoztak, de nem várt formákban. Láthattunk hatalmas, piros kötött overált is, de a kabátok és nagy pulcsik mellett a kötött ruhákat patchworkösen, elegáns anyaggyal párosították. Voltak még batikolt és flitterekkel, feliratokkal díszített farmerok is, kevert mintás nyári, illetve fodros és flitterekkel díszített estélyiruhák is. Szó szerint a szivárvány színeiben pompázott a kollekció, amely darabjai könnyedén távol tartják a téli depressziót. Nem tudok egy-egy darabot kiemelni, az egészet úgy imádtam, ahogy van.

The Je Suis Belle team always impresses me, they always bring something totally unexpected and new. All of their collections are filled with life and joy. In their new collection they continued the '17s "26 women" collection, so every dress represents a woman's characteristic or feeling. Every look (not just the dresses but the make-up and shoes too) is so rich on details. They use many different embellishment and decoration techniques, unusual material-matches and vibrant colors. Preparing for the cold winter we can find many knitted pieces, in unexpected forms. There were big cardigans and coats, a huge, red overall and dresses made of knit and elegant material in patchwork. We could also see tie-dye, sequin and caption embellished denim jeans and jackets, mixed-printed, summer dresses, ruffles and sequin embellished elegant gowns. The collection shined in all the colors of the rainbow and its pieces can easily keep away the winter depression. I cannot highlight just a few pieces, I loved the whole collection.


Konsanszky
Konsanszky a kontrasztokról és különleges szabásvonalakról híres. Az új kollekcióhoz inspirációul szolgált az 50-60-as évek űrkutatása, azon belül pedig a bolygók változatos kőzetfelszíne, továbbá Franz Kline munkássága. Illetve Dóra munkáját ihlette az absztrakt expresszionizmus, az 1950-es évek második felének egyik meghatározó festészeti irányzat. "A Beyond Controversy kollekció egyszerre fejezi ki a végtelen és megismerhetetlen kozmosz iránti örök érdeklődést és belső világunk mindent átszínező expresszionizmusát." A szokatlan szabásvonalak és sziluettek mellett a kollekció darabjai kényelmesek és hordhatóak. Gyakori a változatos bőr, a selyem és a koptatott, festett farmerek használata. Egyrészről lázadó, vagány és fiatalos, másrészről pedig egy szigorú dresszkóddal dolgozó kreatív nő álomruhatára, de mindkét esetben ott van az önkifejezés. Az abszolút kedvenceim a csavart hosszú ingek.

Konsanszky is famous for the contrasts and unique cutlines. Many things have inspired the new collection: the paiting trend from the late 50s, the abstract expressionism; the space research of the 50-60s, especially the various rock surface of the planets and the work of Franz Kline. "The collection Beyond Controversy expresses an engagement and fascination with both the incomprehensible cosmos and the expressionism of our inner world." Besides the unusual cutlines and silhouettes, the pieces are wearable and comfortable. The main materials are various leather, silk and faded, painted denim. The collecion is half rebellious, cool, edgy and youthful and the other half is the dream wardrobe of a creative working woman with a strict dress code, but the self-expression is on both sides. My absolute favorites are the twisted long shirts.

Gratulálok a tervezőknek és a csapataiknak, csodásak lettek az új kollekciók! Köszönöm szépen a meghívást Je Suis Belle Dalmának és Tibinek, Konsanszky Dórának és a Mercedes-Benz Fashion Week szervezőinek, hogy sajtósként részt vehettem! Találkozunk októberben!

I would like to congratulate to all of the designers and their team, because the new collections are amazing! Thank you for the invitation Je Suis Belle Dalma & Tibi, Dóra Konsanszky and the organizers of the Mercedes-Benz Fashion Week, so I could attend as a press member! See you in October!

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest