Top 5 Summer Holiday Destinations

július 17, 2017

Top 5 nyaralási helyszín

"Még nem jártam mindenhol, de rajta van a listámon."

Amikor elkezdtem írni a bejegyzést, arra gondoltam, hogy az ajánlásaimat felosztom aszerint, hogy melyik helyen a legjobbak a strandok, hol a legkülönlegesebb, legszebb a természet, hol lehet inkább kirándulni, aktívan pihenni, majd rájöttem, hogy a kedvenceimre mindegyik igaz. Ám ugyanakkor mindegyik nagyon különleges és egyedülálló a maga nemében. Lássuk is az 5 kedvencemet.

When I started writing this post, I wanted to separate and recommend my favourites on which one of them has the most beautiful beaches, which has the most spectacular nature, where are the best hiking places and where are the best opportunities for active resting, but then I realized, that all of these are true statements for my favourite holiday destinations. Also they are special and unique in their own way. So let's see my 5 favourite.


Tenerife

A természet csodája! Tenerife megannyi különlegességet tartogat számunkra, roppant változatos a táj, a növényvilág, sőt több különböző éghajlat is található itt. Az "örök tavasz" szigetének is hívják, ugyanis bármelyik évszakban utazunk, optimális strandidő van, 25-28 °C körüli a hőmérséklet. A kacsa formájú sziget északi és déli oldala nagyon különbözik egymástól. Míg dél a tökéletes nyaraló-övezet, csodálatos strandokkal, addig észak igazán autentikus, az idilli, nyugalmas, tradicionális falvaival. Dél inkább sivatagos, erős, állandó napsütéssel és szárazsággal, ezzel szemben észak esősebb, dúsabb növényzettel rendelkezik. A szigeten található a világ harmadik legnagyobb vulkánja, a Teide, ami ugyan aktív, de szunnyadó félben van. Köré építettek egy nemzeti parkot, ahol barangolni egyszerűen elképesztő. A vulkáni hatásnak köszönhetően itt nem fehér vagy világos homokos a tengerpart, hanem sötét, sok helyen fekete. Itt található még a világ legjobb aquaparkja (a Trip Advisor szerint), a Siam park, ami nem csak tele van érdekes és vicces csúszdákkal, de mellette a kiépítése és a környezete is szemet-gyönyörködtető, abszolút kihagyhatatlan program. Még egy olyan program van, amit mindenképpen ajánlok, az a Loro Park, ami ugyancsak világszinten az egyik legjobb állatpark. Nem is csoda, hiszen olyan nagy és olyan sok a látnivaló, hogy egy nap éppen csak elég a körbejárására, vannak show-k is, delfinekkel, fókákkal, illetve bálnákkal, továbbá törekednek arra, hogy az állatoknak a valódi környezetüket biztosítják, még a pingvineknek is. A legfontosabb érdekességeket és látványosságokat itt gyűjtöttem össze, itt pedig az utazás gasztro naplóját olvashatjátok. Ezek után sejthetitek, hogy egy hét nem elég ennyi programra, látnivalóra és még a pihentető strandolásra is. Aki egyszer ellátogat Tenerifére, az biztosan beleszeret, annyira különleges. Több embert is ismerek, akik gyakran járnak ide vissza és nem tudják megunni. Még több képért és érdekességért nézd meg a korábbi bejegyzéseimet Teneriferől: itt, itt, itt, itt és itt.

The wonder of nature! Tenerife holds so many specialities for us, the landscape and the enviroment are really various, it even has more different climates. Some call it the island of the "eternal spring", because no matter which season you go, there is always optimal beach-weather, the temperature is around 25-28 °C. The north and south part of the duck shaped island differ from each other very much. The south part is the perfect vacation-area with amazing beaches and the north part is authentic with their idillic, calm and traditional villages. South is more desert-like with strong sunshine and aridity, while North is more rainy with rich vegetation. The worlds third biggest vulcan, Teide, can be found here. It's active, but already in a sleeping state. They built a national park around it, where you can wander and enjoy the beautiful nature. Thanks to the volcanic effect the sand is not white or light, but dark brown, at some beaches black. You can also find here the best aqua-park of the world (according to Trip Advisor), the Siam Park, it is filled with interesting and fun slides, but the whole establishment is really pretty too. It is definitely a must-have program. Another highly recommended program is the Loro park, that is also one of the best animal parks worldwide, which I totally agree with, because it's so big that a whole day is nearly enough to walk through and see everything. There are animal shows with dolphins, whales and seals and also they strove to create the animals their original living space, even penguins. I collected the most interesting attractions in this post and you can read the gastro diary of our holiday here. You could already guess, that only one week is not enough for so many programs, places to go and for days to do nothing on the beach. If you visit Tenerife, you will definitely fall in love, because it's so special. I know a few people, who frequently go back to Tenerife and they can not get bored with it. For more photos and details watch my previous posts from Tenerife: here, here, here, here and here.


Ibiza

Szerintem kijelenthetem, hogy azok közül ahol eddig jártam, Ibiza a kedvencem. Minden megvan itt, amire vágyom egy nyaraláson: gyönyörű tengerpartok, felfedezni-való tájak és városok, eszméletlen bulik és a felhőtlen nyugalom. Úgy gondolom, hogy Ibiza a vad bulik miatt erősen be van skatulyázva, ami tagadhatatlanul része is (életem legjobb bulijaiban voltam itt), de mellette ott van az a bohém, mediterrán idill, amitől napközben a nyugalom szigete és amint lemegy a nap (amit mindig megszokás tapsolni... imádom) akkor az emberek megőrülnek. Ez a kettősség az, ami elragadó Ibizában és persze a szebbnél-szebb, változatos tengerpartok, kristálytiszta, a kék több árnyalatában pompázó vizükkel. Nem csak a bulizni-vágyó fiataloknak ajánlom, de a családosoknak, illetve idősebb korosztálynak is, (akikből nincs kevés a szigeten a hiedelmekkel ellentétben), a szemet-gyönyörködtető környezet, a különleges strandok miatt és a békés, csendes hangulatért. Ha Ibizán jársz, mindenképpen fedezd fel a fővárost, Eivissát, főleg az óvárost, ami az UNESCO Világörökség része és annak labirintusos utcáit, amiről itt írtam, illetve Formenterát, ami méltán híres csodaszép tengerpartjairól. A(z általam bejárt) legszebb tengerpartokat itt gyűjtöttem össze. Ibiza egy kis sziget, ezért könnyen bejárható és hamar kiismeri itt magát az ember. Mi San Antoni de Portmanyban szálltunk meg, ami nyugodtabb, mint a főváros, de éjszaka itt is zajlik az élet. Mindenképpen ajánlom nektek az autóbérlést, mert így egyszerűen el tudtok jutni a sziget egyik részéből a másikba, bármikor elugorhattok a fővárosba (ami San Antonitól egy fél óra), valamint a felkutathatjátok a legjobb strandokat. Még csak kétszer jártam Ibizán, de nyaranta így is úgy érzem, mintha honvágyam lenne. 
Az utazás összefoglaló bejegyzését itt olvashatjátok és még több képért és érdekességért nézzétek meg a korábbi bejegyzéseimet Ibizáról: itt és itt.

I think I can say it, that from where I have travelled, my absolute favorite is Ibiza. All is given here, what I need on a vacation: beautiful beaches, cities and landscapes to discover, amazing parties and relaxing atmosphere. I think that Ibiza is labelled , because of it's crazy nightlife, that is of course a big part of it (I had the parties of my life there), but it is so much more than that. Besides the parties, there is that bohemian, mediterranean idyll, that makes it so peaceful and calm in the daytime and after sundown (that we usually applause... how cute) people get crazy. This duality is what makes Ibiza so special and lovable, but of course the various and fascinating seaside with crystal-clear water that shines in many shades of blue. I don't only recommend it to the youth who wants to party, but also for families and older age groups (who can be found in a big number there, in contrary to beliefs), because the beautiful nature, the amazing beaches and the calm, quiet environment. If you travel to Ibiza, definitely visit the capitol, Eivissa, especially the old-town, that is part of the UNESCO World Heritage and its maze streets, that I wrote about here and Formentera too, that is reasonably famous for its wonderful shores. I collected the best beaches (I visited) in this post. Ibiza is a tiny island, so it's easy to travel through and find one's way about. We stayed in San Antoni de Portmany, that is a lovely, calm city with teeming nightlife. I absolutely recommend you to rent a car, because this way you can easily get from one part of the island to the other, visit the capitol (that is only a half hour from San Antoni) or map the best beaches. I only have been twice in Ibiza, but in the summertime, I already feel like I'm homesick. 
You can read my travel photo diary here and for more photos and details go to my previous posts about Ibiza: here and here.


Szerencsére nekem nincs ilyen rossz tapasztalatom (le is kopogom gyorsan), de ilyen forgalmas turista övezetekben számolnunk kell a zsebtolvajokkal, ezért mindig fokozottan figyeljünk az értékeinkre és kössünk biztosítást utazás előtt, amit én mindig az Allianznál teszek meg.

Luckily I don't have bad experiences like that (knocked it down fast), but in crowded tourist places like these, we have to count with thieves, so we have to be really careful with our belongings and always take insurance before travelling. 


Szardínia

Az igazi Mediterrán Itália, ami teljesen eltér a "csizmás" Olaszországtól. Itt angolul nehezen érteted meg magad, mert ide főként az olaszok járnak nyaralni, de ennek ellenére az olaszokhoz híven barátságosak és vendégszeretőek. A Földközi-tenger második legnagyobb szigete és területének 80%-a hegy-illetve dombvidék, ezért aki nem bírja a hosszan-tartó, nagyon magas és erősen kanyargós szerpentineket, az előre készítse fel magát, de megéri, mert elképesztő a kilátás útközben. Mikor ott jártunk azt tapasztaltuk, hogy nagyon vadul vezetnek a helyiek (vagy a turisták) és szinte minden kocsi meg van húzva, ezért csak óvatosan. Még egy érdekesség az útról; hogy annyira ritka a forgalom a falvakban, hogy volt, amikor báránycsorda tartotta fel az autókat. Ha a kalandos út végén elérkezünk az úti célunkhoz, garantáltan megéri majd. Míg északon és keleten a partok főleg sziklásak, addig délen és nyugaton homokosak. Itt is érdemes több partszakaszt felkeresni, mert igazán változatos a természet. A búvárok egyik paradicsoma Szardínia, mert amellett hogy kristálytiszta a víz, sok helyen nagyon mély és ez adja az égszínkék színét is. Mivel hegy- és dombvidékes a táj, ezért tökéletes a hosszú kirándulásokhoz is. A gasztronómia valamennyire eltér a megszokott olasz konyhától, ugyan itt is fontos elem a tészta és a halak, de mellette igen gyakori a bárányhús. Mi Arbataxban szálltunk meg, ami a sziget közép-keleti részén található. Itt gyönyörű fehér homokos tengerpartok találhatóak, amelyek szerencsére egyáltalán nem zsúfoltak, a legérdekesebb látványosságok a közelben a vörös sziklák és az ókori bástyák, de a legszebb tengerpart Cala Mariolu is itt található. Emellett Olbia városát néztük meg, de egyik barátnőm közreműködésével Cagliariról is tudok nektek képeket mutatni, ami a sziget fővárosa. Bőven tartogat még érdekességeket a sziget, mint például a medveszikla vagy elefánt-szikla.
Mikor Szardíniára utaztunk, hazafelé egy kis körutat tettünk Olaszországban, útba ejtettük Pisát is, megnéztük a Ferde-tornyot, amit tényleg nem érdemes kihagyni, ha a közelben jársz, de körülötte nincsen túl sok érdekesség, ezért elég csupán egy fél napot rászánni. Továbbá Firenzébe is ellátogattunk, ami igazán pompás, csodás a történelme és a művészete, megannyi látnivalót tartogat, ezért érdemes több napot ott tölteni. 

The real mediterranean Italy, that differs from the "boots". Mostly the Italians come here for holiday, that's why it's harder to get yourself understood in english, but they are just as friendly and hospitable as they usually are. It's the second largest island of the Mediterranean-sea and 80% of the land is highland or hills, so prepare yourself for the long and high, really wavy, serpentine roads, but it's worth it, because the view is amazing on the way. When we were there we have experienced that the drivers were really wild and every other car had bruises, so be careful. Another interesting point of the road is that the traffic is so weak in the villages, that sometimes sheep herd crosses the road and stops the cars. Even if the road is adventurous, once you get there, it will definitely be worth it. While the shores on the north and east are mostly rocky, on the south and west are sandy. In here I also recommend to search for new and other beaches, because they are very various. Sardegna is one of the best places for diving, because the water is not only crystal clear, but really deep and that's what gives it the dark, beautiful blue shades. Because it's full of hills, it's perfect for long and good hiking as well. The gastronomy is a little bit different from the typical Italian, of course fish and pasta is a big part of it in here as well, but also lamb meat is really popular. We stayed in Arbatax, that is in the middle-east part of the island. You can find here beautiful white-sanded beaches, that are far away from crowded and the most interesting attractions nearby are the red rocks (Rocce Rosse), ancient towers and the most beautiful beach: Cala Mariolu as well. We also visited the town of Olbia and thanks to my friend I can show you photos of Calgary too, that is the capitol of the island. The island has so much more to offer, like the bear-rock or the elephant-rock.
After our Sardegna holiday, on our way home, we stopped in Pisa, to see the leaning tower. Which you also should do, if you are nearby, but only a half day is enough, because there are not much more attractions to see there. We also stayed a few days in Firenze, that is lovely with beautiful history and art and so many attractions. 
 (Fotó: Irma Ujhelyi)
 (Fotó: Irma Ujhelyi)
  (Fotó: Irma Ujhelyi)


Mallorca

Mallorca a németek kedvenc üdülőhelye, ami abban nyilvánul meg, hogy annak ellenére, hogy ez egy spanyol sziget, szinte mindenki tud németül és előbb érteted meg magad németül, mint angolul, illetve vannak kimondottan német szórakozóhelyek, ahol a kedvenc apres ski zenéinkre bulizhatunk. Palmanak egy része viszont egyértelműen az angol turistákra koncentrál, mondhatni felosztották a szigetet. A fővárosban, Palmán szálltunk meg, ami tündéri város, sikátoros, szűk utcáival Olaszországra emlékeztetett. A Katedrális monumentális és gyönyörű, minden apró pici részlete gondosan megtervezett és szépen kidolgozott, egy teljes városnegyedet építettek köré. A róla készült bejegyzést itt nézhetitek meg. A Bellver kastély merőben különbözik más kastélyoktól, kör alakú és a régi mesékbe illő, ezért is fáj annyira a szívem, hogy egy rendezvény miatt, csak kívülről csodálhattuk meg. Jó szokásunkhoz híven itt is kerestük a legkülönlegesebb és legszebb strandokat és úgy gondolom, hogy sikerült is megtalálnunk. Az abszolút kedvencemet itt találjátok. Rájöttünk, hogy Mallorcán minél különlegesebb egy strand, annál többet kell túrázni, mielőtt odaérünk, meg kell dolgozni az élményért. És ha már túra, akkor kihagyhatatlan Cap de Formentor, a sziget legészakibb pontja és a panoráma lélegzetállító, itt láthattok még több képet a helyszínről. Mallorca büszke történelmi hagyatékára, ezért sok emlékhelyet, korához hűen megmaradt óvárost és ókori romokat fedezhetünk fel. Ezek közül a leghíresebb és legszebb a sziget északi részén található Alcudia óvárosa. A Mallorca-i utazásunk összefoglaló bejegyzését itt találjátok.

Mallorca is the favorite holiday destination of the germans and it shows that even though it's a Spanish island, almost everyone speaks German and you can easier understand with german before english and there are special german clubs, where you can dance to your favorite apres ski songs. A part of Palma is for the English tourist, they divided the island. We stayed in the capitol, Palma, that is a lovely town with narrow streets, that reminded me of Italy. The Cathedral is monumental and beautiful, all the little details are precisely designed and even a whole town-quarter is built around it. I wrote a post about the Cathedral here. The Bellver Castle is not ordinary, it's round and looks like it's from an old fairytale, that's why I'm so sad, that we could only see it on the outside, because of an event. According to our good habits, we searched for the best beaches of the island here as well and I think we have found it. You can find my absolute favorite one here.  We realized, that in Mallorca, the more unique and beautiful the beach is, the more you have to hike to get there, you have to work before you enjoy it. And if we're talking about hiking, you can't miss Cap de Formentor, the most northern point of the island, the panorama from there is breathtaking. You can see more photos from there, in this post. Mallorca is proud of their historical heritage, so we can discover many contemporary monumets, oldtowns and ancient ruins. The most famous of them is on the north part of the island, the oldtown of Alcudia. Read the summary of our Mallorca trip here.


Balaton

Hogy is hagyhatnám ki a magyarok kedvenc üdülőhelyét a felsorolásból? Igaz, nem olyan egzotikus helyszín, mint a többi, de úgy gondolom, hogy nem csak nekem, de nektek is közel áll a szívetekhez országunk kis ékköve. Mielőtt még elutaznánk messzi helyekre, ismerjük meg hazánkat, tekintsünk rá más szemmel és fedezzük fel rejtett kincseit. A Balaton vidéke sok különleges tájat tartogat számunkra, ezért utazzuk körbe és térképezzük fel. A Balaton mellett végig van bicikliút, aki esetleg sportosan szeretné körbejárni. 
Balatonfüreden a Tagore-sétány igazán magával-ragadó, főleg ha azt a Borheteken látogatjuk meg, de a Karolina kávéház is legalább olyan híres. Tihanyban az Apátságot mindenképpen nézzétek meg, de a panoráma is egyedülálló (véleményem szerint, talán innen a legszebb a Balaton), az autentikus, régi, mesébe illő házak is nagy kedvenceim és nyár elején a virágzó levendulamező is igazi különlegesség. Káptalantóti talán kevésbé ismert, de az Istvándy pincészet tökéletes piknikezőhely, egy pohár borral a kezünkben csodálhatjuk a kilátást a függőágyból, illetve itt található még a Balaton legjobb piaca, Liliomkert, igazi helyi finomságokkal és régiségekkel, télen-nyáron, minden vasárnap nyitva van. És ki ne hallott volna már a badacsonyi borokról, melyek a vulkanikus talajtól ilyen jellegzetesek. Egy teljes napot eltölthetünk a borozósoron sétálgatva, egészen a hegy tetejéig kirándulva, a Kisfaludy kilátóig, de aki nem szeretne olyan magasra felmenni, az megpihenhet útközben egy-egy borozóban és a Laposa birtokról is csodás panoráma tárul elénk. Szigliget különleges stílusú házaival olyan érzésünk lehet, mintha vissza utaztunk volna az időben száz évet. A keszthelyi Festetics-kastély kötelező látványosság, igazán gyönyörű. A hévízi tófürdő egyedülálló természetvédelmi terület, ugyanis Európa legnagyobb gyógyhatású meleg-vizes tava. 
Ezután a déli partra érünk, ahol egymást követik a kedves, strandolásra alkalmas települések. Balatonbogláron található a Gömbkilátó, mely a város felett mind a négy égtáj felé páratlan kilátást nyújt. Balatonlellén található az egyik legjobb homokos strand, a Napfény strand, (amelyet csak a hallottak alapján állíthatok, nem személyes tapasztalatból), illetve a Rádpuszta Gasztro Élménybirtok, ami olyan hírességeket is megfogott, mint Tom Cruise. A tradíciókat felelevenítő helyen lovagolhatunk, borozhatunk és finomakat ehetünk. Zamárdi a fesztiváljairól híres, személyes kedvencem a Balaton Sound, de itt rendezik meg a Strand, illetve B.my.Lake fesztiválokat is. Siófokot egyértelműen a sétány és az éjszakai élet miatt emlegetik legtöbben, de ne feledkezzünk meg hosszú strandszakaszairól és az én személyes kedvenceim az óriáskerék és a víztorony. Különleges, kevésbé forgalmas kilátókat találunk Balatonvilágoson, illetve az Akarattyai-Kenesei magasparton, ahonnan igazán romantikus a naplementét nézni a Balatonon tükröződve, emellett pedig kellemes kirándulóhelyek is.
Így szép lassan körbe is érünk a Balaton mentén. Aki pedig a legkülönlegesebb gasztronómiai helyekre kíváncsi, annak ajánlom figyelmébe a Balatoni Gasztrotérképet.

How could I left out the Hungarians favorite summer destination from this list? Alright, it's not so exotic like the other places, but I think it's so close to the heart not only for me, but for my Hungarians readers as well. Before we travel to other countries we should discover our own country and get to know their hidden gems. Also this is a little recommendation for you, my foreign followers, one of the reasons why you should visit our little country. (The other main reason is definitely our capitol, Budapest.) The surrounding of Lake Balaton holds so many beautiful and unique sight for us, so we should travel around it and map it up. There is a bicycle road all the way around the lake, if you would like travel in a sporty way. 
In Balatonfüred, the Tagore-promenade is really lovely, especially if we visit it in the time of the Wine-weeks, but the Karolina cafe is just as famous. In Tihany, you should definitely see the Abbey and the panorama is extraordinary (in my opinion, the best around Balaton). My favorites are the little, authentic, fairytale-alike houses and the lavender fields in June are a big specialty. Káptalantóti is less known, but the Istvándy winery is a perfect picnic place, where you can enjoy the view with a glass of wine in a hammock. Also you can find here the Balaton's best market, Liliomkert, with local food, goodies and antiques and it's open every sunday in summer and winter as well. The wines from Badacsony are well known, they are really special, because of the volcanic soil. We can spend a whole day walking through the winery walkway, all the way to the top of the mountain, to the Kisfaludy-viewpoint and when you feel like to rest a little, just stop by one of the wineries. If you don't want to hike that much, the panorama is really pretty from the Laposa winery too. Szigliget and its old-fashioned, unique houses, it feels like a time-travel. The Festetics palace in Keszthely is so beautiful, it's really a must-have sightseeing point. The lake Hévíz is a unique nature conservation area, Europes biggest healing-effected, thermal lake, that is available to bath. 
After these, we arrive on the south shore of Balaton, where lovely little villages follow each other, that are all suitable to relax on the beach. In Balatonboglár you can find the Circle-viewpoint, where there is a special panorama in every direction. In Balatonlelle, there is one of the best sandy beaches, Napfény beach (but I can't confirm it by experiences) and also the Rádpuszta Gastro Adventure Manor, that even caught celebrities, like Tom Cruise. In this tradition-reviving place, you can eat Hungarian specialties, drink wine and ride horses. Zamárdi is famous of their festivals, Balaton Sound, Strand and B.my.Lake festivals. Siófok is well known because of its promenade, where bars and clubs follow each other and the other best sandy beach of the lake is located here (I can confirm that), but there the shore is really long and pretty. My favorite parts are the ferris wheel and the water tower viewpoints. We can find special and less known panorama places in Balatonvilágos, Balatonakarattya and Balatonkenese. It is so romantic to watch the sunset reflected on the lake and these locations are great for hiking too.
Slowly we got around the lake Balaton. If you are curious about the best gastro places, take a look at the Balaton Gastro Map.

Balatonfüred

Tihany

Káptalantóti

Badacsony

Szigliget
(Fotó: H. Szabó Sándor - LikeBalaton)

Keszthely

Hévíz
(Fotó: Danubius Hotels)

Déli-part

Balatonboglár
(Fotó: Sebestyén Blanka - We love Balaton)

Zamárdi

Siófok

Balatonvilágos - Akarattya - Kenese


Ezek lennének az én kedvenc nyaralási helyszíneim. Remélem tetszett az összeállításom! Te hova mennél a legszívesebben nyaralni? / These are my favorite summer holiday destinations. I hope you like my list. Where would you want to go for vacation?

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest