Winter Holiday Packing List

január 16, 2018


Arra gondoltam, hogy sokatoknak hasznos lehet, ha összegyűjtöm, hogy miket is kell csomagolni egy téli vakációra, amit síeléssel vagy snowboardozással töltünk. Ez a lista nem csak azoknak segítség, akik először mennek síelni a hegyekbe, de a rutinosabbaknak is egy kipipáható csomagolási listaként szolgálhat.
Az extrém sportoknál, közte a síelésnél is, elengedhetetlen a kellékeink minősége és megbízhatósága. Sok éves tapasztalat után alakultak ki azok a szokások, amik könnyebbé és kényelmesebbé teszik a sportot és az utazást. Megosztom Veletek, hogy hogyan birkózhattok meg a nagy hideggel, ha olyan "fagyos-szentek" vagytok, mint én, még akkor is, ha a hóágyú alatt pihengettek, a hóban fekve vártok a többiekre vagy ha -20 fokkal, havas-esővel és erős széllel kell megküzdenetek. 

I thought, that maybe many of you would like, when I collect the packing list for a winter holiday, that is spent with skiing and snowboarding. This list is not only for those who are first timers, but it can serve as a check list for the experienced skiers too. 
For extreme sports, including skiing, the quality and reliability of our equipment is essential. After many years of experience with skiing, we developed our habits, that makes the sport and travelling more easy and comfortable. I am also sharing with you tips on how to deal with the great cold, when you're super sensitive, just like me and even if you are chilling under the snow cannons, laying in the snow, waiting for the others or if you have to cope with -20 degree, sleet (snow and rain) or heavy wind.


Felszerelés a sportoláshoz / Sportequipments

Ha először mentek síelni vagy nincsen saját felszerelésetek, akkor én azt ajánlom, hogy ahelyett, hogy itthon bérelnétek felszerelést és vinnétek magatokkal, sokkal egyszerűbb, ha a síterepen béreltek, ugyanis ott sokkal jobban pörög a készlet, már a legújabb modelleket lehet kölcsönözni és a hozzáértésük felülmúlhatatlan, ami főleg kezdőknek hatalmas segítség.
Ha van saját felszerelésetek, akkor is mindenképp utazás előtt 1-2 héttel nézzétek meg, hogy minden jó állapotban van-e, azért, hogy ha hiányzik valami, akkor még be tudjátok szerezni, illetve, ha megsérült, akkor el tudjátok vinni szervízbe. Ha nincs semmi problémájuk, akkor is minden évben használat előtt javasolt bewaxolni a léceket.

If you're a first-timer or you don't have your own equipment and you are planning to rent your ski, than I don't recommend you to rent it at home, but when you are at the ski area. The ski renting in the ski areas are way better, because the stock is changing faster, you can already rent the newest models and the competence, knowledge of the staff there is simply the best, which is even more important if you are a beginner.
If you already have your own equipment, then I recommend you to check it 1-2 weeks before travelling, if everything is in good condition. So if there is something missing, you can buy it or if it's damaged, you can take it to the service. If they don't have any problem, I still recommend you to wax your skis before using once a year. 

A sporthoz a felszerlés részei pedig a következőek: 
síléc és bot vagy snowboard: sokkal egyszerűbb, ha tartózsákban szállítod őket, így a karcolástól is véded
- vagy snowboard cipő
- bukósisak és síszemüveg: sok helyen mára már kötelező a bukósisakok viselete a sípályán, a síszemüveg pedig sokkal alkalmasabb a sporthoz, mint egy napszemüveg, a különböző időjárási és domborzati viszonyokhoz való alkalmazkodás miatt.

The elements of the equipment to the sport are the following:
- skis and poles  or snowboard: it's so much easier to travel them in ski bags and you also prevent them from sratching
- ski or snowboard boots
- helmet and googles: at many ski areas it's obligatory to wear helmet on the slopes and the googles are more suitable to the sport, than sunglasses, because they conform to the different weather and relief conditions. 

- hátizsák: hogy legyen mibe pakolni az egész napos kellékeket, ugyan a síkabátoknak rendszerint sok zsebe van, de te döntöd el, hogyan kényelmesebb. 
Amikre napközben szükséged lesz: síbérlet és térkép, plusz síkesztyű (ha a másik átázna), plusz símaszk, kézkrém, ajakápoló és esetleg napkrém, napszemüveg, víz és nasi (néhány szelet csoki vagy müzliszelet szükséges az instant energiához, amit csak gyorsan a felvonón elfogyaszthatsz, az egész napos, elegendő folyadékbevitelre pedig fontos figyelni). 

backpack: so you can pack in everything you need all day, eventhough the ski jackets have many pockets, you decide which way is more comfortable for you. 
What you need during the day: ski pass and map of the area, extra gloves, extra ski mask, handcream, lipcare,  if it's needed suncream and sunglasses, water and snacks (a few oat or chocolate bars for instant energy, that you can eat quickly in the lift and it's important to hydrate all day)



Ruházat a sportoláshoz / Clothes to the sport

- légáteresztős "aláöltöző" ruhák: hosszú ujjú felső, hosszú nadrág, trikó, könnyű vagy közepes erősségű sportmelltartó, boxerszerű rövidnadrág (utóbbi szükséges, a snowboardosoknak, akik mindig a hóban ülnek és azoknak a síelőknek, akik szintén a hóban pihengetnek, mert egy idő után a vízálló sínadrág is át tud ázni) 
Ha első alkalommal mész és még csak ezután fogod eldönteni, hogy érdemes-e beruháznod erre a sportra, csak akkor ajánlom más sportokhoz használatos edzőruhákat és leggingseket, ugyanis ezeknek a kifejezetten síeléshez készített ruháknak teljesen más az anyaguk, nagyon vékonyak, légáteresztőek és megőrzik a hőt. Ha mégis másik aláöltöző mellett döntesz, akkor az inkább pamutból legyen, mert az melegít kellően.
- termopulcsi: a magas gallér előny és én személy szerint a cipzárasokat kevésbé kedvelem. Ajánlatos egy vékonyabb és egy vastagabb pulcsit csomagolni, hogy minden reggel az időjárásnak megfelelően dönthessünk.
- vastag sízokni és vékony bokazokni: kaphatóak speciálisan bordázott, légáteresztős sízoknik, amelyekkel kényelmes az egész napos sportolás, de nekem személy szerint mindig a lábujjaim kezdenek el először fázni, ezért mindenképp aláhúzok a nagy zokni alá egy pici bokazoknit. Fontos, hogy bokazokni legyen, hogy a bakancsnál ne nyomja a bokád vagy a lábszáradat.
Mindegyik elemből minimum 2 garnitúra legyen nálad. Ha elviselhetetlenül hideg van, (-20 C) akkor én dupla réteg aláöltöző ruhát húzok fel, ezért szerencsés, hogy vékonyak és elasztikusak, mert több rétegben is könnyedén tudunk bennük mozogni. 

- permeable "baselayer" clothes: long-sleeve top, full lenght leggings, tank top, light or medium support sportbra, short undies (the last one is good if you sit a lot in the snow, because the ski pants can soak after a long time)
If you're a first-timer and you are going to decide how much you are willing or going to pay to this sport, after this trip, that's only when I say to wear sportswear made for other sports, because the ski baselayers are made from a very specific material, they are really flexible, thin, breathable and still heat holder. In this case I can recommend you to wear rather cotton leggings, because they are more warm.
- thermo sweater: the high collar is a plus point and personally I don't like the ones with zipper. I recommend you to pack a lighter and a thicker version, so you can choose every morning, according to the weather.
- thick ski socks and thin ankle socks: there are special ribbed, breathable ski socks, that are perfect for the whole day skiing, but personally I always start to feel cold by my toes, that's why I always wear ankle socks under the ski socks. It's important that the layers don't push your ankle or leg. 
Pack minimum 2 garments from all of the elements. If it's unbearlably cold (-20 C), then I wear two baselayers, luckily, they are really thin and elastic, so they doesn't feel uncomfortable even in more layers and it's still super easy to move. 

- síkabát és sínadrág: Mikor kiválasztod őket ne csupán a trendi színek és minták alapján válassz, hanem érdemes a drágább, mégis minőségi márkák között nézelődni, mert ezt úgysem egy szezonra veszi az ember és fontos a vízáteresztő - és légáteresztő képessége, szellőzése, a külső és belső zsebek száma, számomra előny a fülhallgatónak kialakított rész is. 
- síkesztyű és légáteresztős vékony kesztyű (alá): igen, én szinte mindig két kesztyűben síelek, mert mindig a kesztyűm ázott át legelőször és a dupla réteg ezt megakadályozza, plusz így nem fagy meg a kezed, ha leveszed a nagy kesztyűt és úgy fényképezgetsz és nyomkodod a telefonodat.
- sál vagy légáteresztős pamut csősál: a síruha boltokban mindenhol lehet kapni vékony, légáteresztős pamut csősálakat, amelyeket úgy hirdetnek, hogy mennyire sokféleképpen tudod őket hordani, ami igaz is. Használhatod sálként, maszkként többféleképpen vagy hajpántként. Én rendszerint hajpántként hordom a hideg bukósisak alá, hogy ne fázzon a homlokom. Ebben az esetben viszont a nyakamra is kell valami, ami a legegyszerűbb, ha szintén egy csősál vagy egy könnyű szövésű pamutsál.
- símaszk: amikor nagyon hideg van vagy erős szél, akkor nem elegendőek az előzőek és szükség van egy bebújós maszkra és / vagy egy vastag, neoprén maszkra, ami a szádat és az orrodat takarja el. A nagy hidegben és szélben a kettő együttes viselése a megoldás. 

- ski jacket and ski pants: when you are choosing them, don't only opt for fashion, colors and prints, but rather look for quality brands, even if they are pricier, because you are not buying them for one season. Important details are: water and air permeability, breathing, the amount of outer and inner pockets and for me personally the built-in details for earplugs.
- ski gloves and breathable thin layer gloves: yes, almost all the time, I wear double layer of gloves, because my gloves get wet super easy, it's also good to take photos with your phone and your hands won't freeze in the layer gloves
- scarf or breathable cotton loop scarves: in ski or sport shops you can find multi use neck warmers or loop scarves, that is thin and breathable and you can wear them so many ways, just as a scarf, mask or headband. I usually wear it as a headband under the cold helmet, so my forehead won't get cold. In this case I usually wear a thick loop scarf around my neck or light woven scarf.
- face mask: when it's really cold and windy, then the elements above are not enough and you need something to cover your face, that could be a lighter whole headed one or a thick, neopren one, that covers only half of your head. If it's really cold, than the solution is to wear both of them at the same time.

Tipp: én a hajamat mindig befonom, így sokkal egyszerűbb a bukósisakot fel és levenni, valamint nem kócosodik tőle a hajam, ilyenkor a legjobb a most divatos boxoló fonás. 

Tip: I always wear my hair in braids under the helmets, because it's so much easier to put on and off and it won't make my hair messy, in this case the best are the trendy boxer braids. 


Elmaradhatatlan kellékek a sportoláshoz / Other neccessary things to the sport

- biztosítás: bármennyire is óvatosak vagyunk és bármilyen régóta síelünk, egy ilyen veszélyes sportnál mindig jobb elővigyázatosnak lenni. Pont az ilyen utazásokhoz találták ki az Allianznál a testreszabható Téli Sportok utasbiztosítást.
- sportkrém: ez a sport minden izmodat igénybe veszi, akkor is, ha edzel előtte, ráadásul mivel itt egész napos sportolásról van szó, fontos, hogy erős sportkrémmel védd az izmaidat.
- magnézium tabletta és vitaminok: ugyancsak egyrészt az izmok védelmére, valamint a hideg és az eltérő légkör miatt, amelyek meg tudják viselni a szervezetet. Nem ritka, hogy az emberek megbetegednek a téli utazásokon és gondolom, te nem szeretnél így járni.
- hidratálókrém és ajakápoló: a csípős, hideg széllel szemben védjük a bőrünket erősen hidratáló krémekkel és ajakápolóval, plusz jó, ha ezek tartalmaznak napfényvédőt is. Síeléshez nem ajánlom az alapozót vagy a sminket, ha ragaszkodsz hozzá akkor maximum CC-krémet és szempillaspirált használj. 
- iSki Tracker: egy olyan applikáció, amivel mérni tudod az aznapi teljesítményedet, megtett kilométereket, átlag és maximális sebességet, magasságbeli különbségeket. Nagyon érdekes ezt visszanézni és akár még versenyt is alakíthattok ki vele. 
- iPod és fülhallgató - csak haladóknak ajánlott és szigorúan csak az egyik fülbe legyen a fülhallgató, mert nem szabad a pályán teljesen kizárni a külső hangokat, nagyon veszélyes lehet, ha nem hallod meg, hogy például melletted száguld el valaki.

- insurance: no matter how careful we are or how long we ski, in a dangerous sport like this, it's always better to be precautious. There are insurances invented especially for the winter sports and you can customize them. I take mine at Allianz.
- sport cream: this sport uses all of your muscles, even if you have trained before it, it's super important to use strong sport cream to protect your muscles, especially because your doing sport all day long.
- magnesium and vitamins: the first one is also to protect your muscles and the others to protect your whole body against the cold and the different atmosphere, that can be hard for your body. It is not that rare, that people get sick on winter holidays and I am sure you don't want that.
- hydratation cream and lip cream: we need to protect our skin against the cold and wind as well, plus point if they have sunprotection too. I don't recommend to wear make up or foundation while skiing, if you really want, then put on some CC cream and mascara.
- iSki Tracker: with this application you can track your daily achievement, covered kilometers, average and highest speed, altitude differences. It is really interesting to see your results and you can even make a competition with it.
- iPod and earphones: only recommended for advanced skiiers and stricly only into one of the ears, because you can't shut out all of the outher noises, it can be really dangerous, when you don't hear if there is someone rushing besides you.


Egyéb / All the other things

- városnézéshez, mászkáláshoz: kötött sapka, sál, kesztyű, pulcsi, farmer, leggings a farmer alá, bundás csizma
- vacsorához csinos ruha: de a legtöbb helyen nem szükséges kiöltözni
- pihenéshez kényelmes melegítő
- bikini: a legtöbb helyen van szauna, esetleg medence

- for sightseeing and walking around town: hat, scarf, gloves, sweater, jeans, leggings under the pants or jeans, snowboots
- pretty outfits for dinner: but in most of the places you don't need to dress up so chic, just casual
- cozy lounge wear 
- bikini: most of the places have sauna or even swimmin pools


Még egy dolgot a figyelmetekbe ajánlanék, aminek a segítségével stílusosan síelhettek: Az Allianz és a Heavy Tools közös játékában alpesi álomutazást és Heavy Tools síruházatot nyerhettek! A játékban való részvételhez csupán annyi a dolgotok, hogy január 31-ig regisztráltok itt, miután Allianz biztosítást kötöttetek vagy vásároltatok a Heavy Toolsban!


Ha kipipáltál mindent a listáról, akkor már készen is vagy a csomagolással, úgyhogy nincs más dolgom, mint jó utat és jó síelést kívánni! / If you have checked everything off of the list, then you are ready with packing and further I can only say: have a nice holiday!

(A bejegyzést az Allianz Hungária Zrt. szponzorálta.)

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest