2016. március 25., péntek

Food Friday #25

Carrot Cake for Easter / Húsvéti répatorta
Easter is here and guests are coming, but personally I got a little bit bored with the usual welcoming snacks. So I searched for something special and suitable for this holiday. Last weekend I tried this carrot cake with white chocolate frosting and everyone loved it, so we can say I'll recommend you a well-tested recipe. Surprise your family and guests with the bunnies favorite sweet!

Itt a húsvét, jönnek a rokonok és a locsolók! Én személy szerint kicsit meguntam a szokásos vendégváró harapnivalókat, ezért valami különleges és az ünnephez passzoló sütit kerestem. Múlt hétvégén már ki is próbáltam ezt a fehércsoki-mázas répatortát és nagy sikert aratott, úgyhogy mondhatjuk, hogy bevált receptet ajánlok. Húsvét alkalmából lepd meg a családod és a vendégeid a nyuszi kedvenc édességével!
Ingredients / Hozzávalók

To the cake / A tortához:
350 g carrot / 350g sárgarépa 
200 g spelt flour / 200 g tönkölybúza liszt
2 teaspoon baking powder / 2 teáskanál sütőpor
80 g walnuts / 80 g dió
1 teaspoon cinnamon / 1 teáskanál fahéj
1 pinch of freshly grated nutmeg / 1 csipet frissen reszelt szerecsendió
1 piece (2-3 cm) of ginger, freshly grated / 1 darab (2-3 cm) frissen reszelt gyömbér 
coat of a lemon / reszelt citrom héja
1 pinch of salt / 1 csipet só
250 ml unflavored oil (for example sunflower oil) / 250 ml ízesítetlen olaj (például napraforgó olaj)
200g brown sugar / 200 g barna cukor
4 egg / 4 tojás

To the frosting / A mázhoz:
1 package Dr. Oetker white chocolate frosting / 1 csomag Dr. Oetker premium tortabevonó fehércsokis
carrot pieces for decorating / répa szeletek a díszítéshez

Preheat the oven to 170 degrees. Peel and grate the carrots. Chop the walnuts and fry them in a pan without fat. Meanwhile butter off the inside of the baking mold. Beat the eggs with the sugar and a pinch of salt to a foam, it can take 5-7 minutes. Mix the flour with the baking powder, cinnamon, nutmeg, lemon peel and freshly grated ginger. Gently stir the flour mixture and the oil into the egg-mixture and add the nuts and grated carrot to it. Get the mixture in the buttered baking mood and put the carrot cake in the oven and bake it for 30-35 minutes. We can check then the cake with a (meat)needle pitching in it and if there is nothing left on it and it does not feel sticky, it's good.

When the cake is ready you can start with the frosting: boil water in a pot and put the package in it, when it is liquid, it is ready. Carefully remove the cake from the baking mold and pour the frosting on it. I grated carrots on top for decoration.


Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Hámozzuk meg és reszeljük le a sárgarépát. Aprítsuk fel a diót, és süssük egy serpenyőben zsiradék nélkül. Közben vajazzuk ki a sütőforma belső részét. A tojásokat a cukorral és egy csipet sóval verjük fel habosra, ez akár jó 5-7 percig is eltarthat. A lisztet keverjük össze a sütőporral, fahéjjal, szerecsendióval, citrom héjjal és a frissen reszelt gyömbérrel. Óvatosan keverjük bele a tojásos masszába a lisztes-keveréket és az olajat felváltva, majd a diót és a reszelt sárgarépát. Öntsük a tésztát a a vajjal kikent sütőformába, majd tegyük a sütőbe és süssük 30-35 percig. Úgy tudjuk ellenőrizni, hogy megsült-e már a tészta, ha egy hústűt beleszúrunk és nem marad rajta semmi, illetve érezzük hogy nem ragad.

Amikor megsült a torta elkezdhetjük előkészíteni a mázat: Forraljunk vizet egy lábosban majd dobjuk bele a csomag fehércsokis tortabevonót. Ha az egész folyékonnyá változik, akkor elkészült a bevonónk. Vegyük ki óvatosan a formából a tortát és öntsük le a mázzal. Díszítésnek reszelt sárgarépát tettem a tetejére.

Happy Easter, Bunnies! / Boldog Húsvétot Nyuszikák!

2016. március 21., hétfő

Breakfast at Tiffany's

At first glance on this dress, Audrey Hepburn occured to me. This dress is elegant, classic, simple, yet special. For some of you this look can be familiar, because I wore it to the InStyle Style Award recently, only with different jewellery. The polka dot stockings make the dress more playful, the pearls and the bun enhance the classy elegance impression. And because it made me feel a little bit like Audrey, the accessories to the opening scene of one of my favorite movies can not be missing. I haven't told you yet, but I love the old 50-60s movies, especially with Audrey and Marilyn in them. There is something very inspiring in them and more in these two actresses. I suggest you, that sometime get inspiration from the big style icons from the old times, because what they represent is truly classic and timeless.

Már első pillantásra Audrey Hepburn jutott eszembe, mikor megláttam ezt a ruhát. Elegáns, klasszikus, egyszerű, de mégis különleges. Néhányotoknak már ismerős lehet az összeállítás, ugyanis a kiegészítőktől eltekintve, ezt viseltem nemrég az InStyle Style Awardon. A pöttyös harisnya játékosabbá teszi a ruhát, a gyöngyök és a konty pedig növelik a klasszikus eleganciáját a szettnek. És ha már egy picit is Audreynak érezhettem magam, nem maradhattak el az egyik kedvenc filmem nyitójelenetére hajazó kellékek sem. Ezt még nem mondtam nektek, de imádom a régi 50-es, 60-as évek filmjeit, főleg amikben Audrey és Marilyn játszottak. Van valami igazán inspiráló azokban az években és pláne ebben a két színésznőben. Azt tanácsolom nektek, hogy néha merítsetek ihletet a régi idők nagy stílusikonjaitól, mert amit képviselnek az valóban klasszikus és időtálló.
"Elegance is the only beauty that never fades"
"Az elegancia az egyetlen szépség, mely soha nem fakul meg."
- Audrey Hepburn
Dress / Ruha - Mango
Heels / Cipő - Zara
Necklace / Nyaklánc - H&M
Earring / Fülbevaló - Six

2016. március 18., péntek

Food Friday #24

Avocado covered zucchini with salmon and shrimps topping
Avokádóval bevont cukkini halas feltéttel
The spring has just begun, but I can't wait for the summer heat, the beach and seaside cuisineThis appetizer is perfect now, because it makes you warm in this little bit chilly weather and brings your thoughts to a warm beach location. The preparation is easy and the exquisite flavors complement each other very well.

Még éppen hogy csak elkezdődött a tavasz, de én már alig várom a forróságot, a tengerpartot és a tengerparti ételeket. Ez az előétel azért tökéletes most, mert a még hűvösebb időben felmelegít, gondolatban pedig elrepít egy meleg tengerparti helyre. Az elkészítése nagyon könnyű és a különleges ízek jól kiegészítik egymást.


Ingredients / Hozzávalók:

zucchini / cukkini
salmon (I used smoked salmon) / lazac (én szeletelt, füstölt lazacot használtam)
shrimps / garnélarák
avocado
garlic / fokhagyma
lime / lime
margarine / margarin
yogurt/ joghurt

First we will make the guacamole (avocado cream): Clean the avocado from it's skin and seed, then blend it until its pulpy. Add 1 clove of garlic, 1 pinch of salt, a little margarine and squeeze in 1 lime. I sometimes add yoghurt instead of margarine, which makes the cream more soft. You can also add diced tomato to it, the tastes match perfect. Blend them together until it has a smooth consistency.

Then cut the zucchini into thin slices, place them on a baking paper and bake them for 5 minutes in 200 C preheated oven.

Clean the shrimps thoroughly and spice it for your taste wth salt, pepper and herbs. In a pan start to fry chopped garlic on oil, then add the shrimps and fry them for 5-6 minutes.

I've bought smoked salmon and that means it doesn't require any further cooking, only a little bit of spicing if you want. If the rest of the ingredients are ready, you can start to put on the layers on the zucchini: guacamole, salmon, shrimp and then put it back in the oven, but only for the time to warm  it up and for the flavors to get together.

Először az avokádókrémet vagy más néven, a guacamolet készítjük el: Az avokádót megtisztítjuk a héjától és a magjától, pépesre turmixoljuk. Hozzáadunk 1 gerezd fokhagymát, 1 csipet sót, kevés margarint és belefacsarunk 1 limeot. Én néha margarin helyett egy kis joghurtot szoktam hozzáadni, amitől lágyabb lesz a krém. Ízlés szerint adhatunk hozzá felkockázott paradicsomot is, jól passzonak az ízek. Turmixoljuk ismét össze, míg teljesen sima állagot kapunk.

Ezután a cukkinit vágjuk vékony szeletekre, tegyük sütőpapírra és 200 fokra előmelegített sütőben 5 percig süssük. 

A garnélarák alapos tisztítása után fűszerezzük be ízlés szerint, sóval, borssal, zöldfűszerekkel. Egy serpenyőben kevés olajon pirítsunk meg az összevagdalt fokhagymát, majd adjuk hozzá a garnélákat és 5-6 percig süssük.

Mivel füstölt lazacot vettem, ami nem igényel további sütést, ezért azzal nem kell semmit csinálnunk, esetleg fűszerezni, ha szeretnétek, én nem tettem. Ha a többi összetevő is készen van, elkezdhetjük rétegesen rátenni őket a cukkinire: guacamole, lazac, végül garnéla, majd tegyük vissza a sütőbe, de csak annyi időre hogy felmelegedjen és összeérjenek az ízek.

Happy meal and Happy weekend! / Jó étvágyat és jó hétvégét!

2016. március 13., vasárnap

Sunshine & grey skies

They say April is changeful, but so far this spring weather is already unpredictable. As soon as I'm happy for the sunny weather, the next day grey clouds appear. This duality comes back in my new outfit, these two colors, the yellow of the sun and the grey of the sky exceptionally make a great harmony.
The matching top and bottom, so called co-ordinates make our morning routine so much easiers, without long thinking the outfit is ready and only the accessories are missing. This is a perfect solution for the rush mornings, so if you don't have co-ords yet, you should purchase them. Another great trick in these cases is that you choose your favorite and easy to combine uniforms or outfit-templates. By this I mean pieces, that you like to wear with each other, is appropriate to many places and have many versions of them in your closet. My favorite uniforms are jeans - loose T-shirt - blazer, shorts with shirts and pencilskirt with crop top.
But let's take a look at this outfit. Eventough it looks like co-ordinates I bought together, it's not, they just match perfectly because of their material and color. To match the yellow belt, I added yellow accessories like the jewellery set, bag and nail polish. Because of the coolness of the look and the fact that I'm not a high heels-type of girl, the addition of sneakers were obvious. I'm so happy that since a few seasons now, sneakers are not only allowed, but super trendy, to wear with any kind of looks. It's a trend made for me. 

Áprilisra mondják, hogy szeszélyes évszak, de ez a tavaszi időjárás már most kiszámíthatatlan. Amint megörülök, hogy végre szépen süt a nap, másnap már újra szürke az idő. Ezt a kettősséget alkalmaztam az új outfitemben is, a két szín, a nap sárgája és a felhő szürkéje itt kivételesen jól megférnek együtt.
Az összepasszoló felső és alsó megkönnyíti a reggeli öltözködésünket, hiszen hosszas gondolkodás nélkül kész a komplett szett, már csak a kiegészítők hiányoznak. Ez főleg a sietős reggeleken tökéletes megoldás, ezért ha még nem szereztetek be ilyen szetteket, akkor ajánlom nektek. Másik egyszerű módszer ilyen esetekre, ha összeállítasz számodra kedves és könnyen variálható szett-sablonokat. Ez alatt olyan darabokat értek, amiket szívesen kombinálsz egymással, több helyre felhúzhatóak és a különböző elemei sok verzióban találhatóak meg a szekrényedben. Az én kedvelt szett-sablonjaim a következőek: farmer - laza póló - blézer, sort és ing, ceruzaszoknya és crop top. 
Végül beszéljünk picit az aktuális szettről. Hiába tűnik úgy, mintha már a boltban együtt vettem volna a szettet, valójában nem így történt, csak a színe és az anyaga miatt tökéletesen összepasszolnak a darabok. A sárga övrész miatt sárga kiegészítőket használtam, mint a csillogó ékszerszett, a táska és a körmeim. A szett lazasága miatt és mivel sohasem voltam egy magassarkús lány, ezért egyértelmű volt a sportcipő választása. Imádom, hogy most már néhány szezon óta nem hogy megengedett, de hatalmas trend a sportcipő viselése bármilyen stílusú összeállításhoz. Ezt mintha csak nekem találták volna ki. 
"Be someone's sunshine when their skies are grey"
"Ragyogd be napfénnyel más szürke egét"
Top - Intimissimi
Skirt / Szoknya - Antré
Sneakers / Cipő - Adidas
Bag / Táska - Primark
Jewelry Set / Ékszer szett - Bling ékszer

2016. március 8., kedd

90s kid

In this outfit I look like a real rock chick from the 80s - 90s and I sort of felt like one. To be honest I never liked rock music and the way they dress, but I'm pretty sure that Hedi Slimani and his Saint Lauren girl changed my mind about that in some ways. I was looking for the perfect biker leather jacket for so long and never found the right one before, but finally I can say, I found it. I love the puffed-quilted shoulders and sleeves, the neck of it and that the assymethric zipper ends in a collar. This jacket will look great with causal sets like this and pretty dresses as well. I feel like the choker will be another big love of mine, but in the stores I can only find the 90s tattoo chokers, so I will have to do them for myself. This time I chose my new khaki crochet sweater and added blue jeans, instead of black, because it would be too dark and plain. To finish the rock chic look I made black smokey eyes, but highlighted the lower part of my eyes with green instead of black.
Don't be afraid if the set is not entirely what you usually wear, even if the pieces by itfelf represent your style. Fashion is about the many ways of self-expression and experimenting. Sometimes step out of your comfortzone and monotonic dressing, dare to change from time to time and show something new.

Ebben a szettben úgy néztem ki mint egy menő rocker csaj a 80-as, 90-es évekből és talán kicsit úgy is éreztem magam. Ami azt illeti sohasem rajongtam se a rock zenéért, se az öltözködési stílusukért, de biztos vagyok benne, hogy Hedi Slimani Saint Laurent lánya sokat változtatott ezen. Már régóta kerestem egy igazi motoros dzsekit, és végre meg is találtam a tökéleteset. Imádom a pufi steppelést a vállán és az ujjain, hogy nem galléros a nyaka, de az aszimmetrikus cipzár gallérban végződik. Nagyon jól fog passzolni az ehhez hasonló egyszerű szettekhez és a csinos ruhákhoz is egyaránt. A choker (nyakpánt) úgy érzem szintén nagy szerelem lesz, de mivel a boltokban csak a 90-es évekből maradt kemény hálós darabok vannak, így kénytelen leszek magam csinálni őket. Most az új khaki színű horgolt pulcsimra esett a választásom és kék farmerral vettem fel, mert feketével túl sötét és egyhangú lenne. A sminkemet a hangulat fokozásaként fekete füstösre festettem, de az alsó részt fekete helyett zölddel emeltem ki.
Ne féljetek attól, ha a darabok összeállítása után olyan szettet kaptok, amit nem teljesen jellemző az öltözködésetekre, annak ellenére, hogy a ruhadarabok egyenként a stílusotokat tükrözik. A divat az önkifejezés megannyi módjáról és a kísérletezésről szól. Lépjetek ki kicsit a komfortzónátokból és az egyhangúságból, mindig merjetek megújulni és újat mutatni.
Jacket & Sweater / Dzseki és pulcsi - H&M
Jeans / Farmer - Cross
Boots / Csizma - CCC
Ring / Gyűrű - Tchibo
Choker - DIY

2016. március 4., péntek

Spring-Summer '16 Beauty Trends

After writing the spring-summer 2016 trend guide, I thought that the picture would be only then whole, when I show you the beauty trends of the coming season as well.

A 2016-os tavaszi-nyári trend útmutató megírása után úgy gondoltam, hogy úgy lesz teljes a kép, ha a szépségtrendeket is bemutatom. 

Bold & matte lips and nothing else / Hangsúlyos, matt ajkak és semmi más
One of the main make up rules is that if you have lips accentuated make up, than you should go light on the eyes, but this rule has got a bit overdone. The no-make up make up is really trendy, but now mainly the bold lips version of it. This way the whole face except the lips is nude. The lipstick is mostly vivid red, but burgundy, pink and purple are great choices as well.
On the photos you can see that all of these lipsticks are matte. My favorite matte lipstick is in nude color, but matte red is the lipcolor of the season. Actually you can choose any color that you like, but the matte finish makes it look much more elegant and special.

Az egyik alapvető sminkszabály az, hogy ha hangsúlyos a szánk, akkor a szem ne legyen az, de ezt a szabályt most kicsit eltúlozták. A láthatatlan smink még mindig nagyon trendi, de ennak az egyik felturbózott verziója, mikor az ajkakon erős rúzs van és az arc többi része teljesen nude, a jelenlegi legnagyobb smink trend. Ez az erős rúzs legtöbb helyen vörös, de a mély bordó, pink és lila is nagyon jó választás.
A képeken jól látszik, hogy mindegyik rúzs matt. Az én kedvenceim a nude, barna matt rúzsok, de a matt vörös is a szezon egyik favoritja. Bármilyen színt választasz, mindegyiknek ad egy különleges, elegáns hatást a matt finish. 

Blue eyes / Kék szemek
Every year there is one particular color in the make up trends, this time it's definitely the blue, starting from the light shades through the cobalt to the dark ones. This breezy color makes the eyes pop. Use brown, peach or light pink colors on the rest of the face.

Mindig van egy-egy meghatározó szín a sminktrendekben, ami most egyértelműen a kék, egészen a világoskéktől kezdve a királykéken át a sötétkékig. Ez az élénk szín nagyon jól kiemeli a szemeket. Az arc többi részén barna, barack és halvány rószaszín színeket használj.

Soft peach - nude / Halvány barack - nude
This season use peach tones to do your nude make up, this color makes it more lively and adds a pretty light to it. It gives a sunkissed-impact to the skin, just like you got back from a vacation.

Ebben a szezonban a "láthatatlan sminket" barack színnel készítsd, ettől nagyon élettel-teli lesz a bőröd, ad neki egy szép fényt. Kicsit olyan hatást kelt, mintha most jöttél volna haza a nyaralásból.

Significant eyebrows / Hangsúlyos szemöldök
Cara Delevigne revolutionized the make up trends and the eyebrows are getting bigger and darker every year. They look good with nude make up or smokey eyes just as well as with vivid lipstick. I would recommend you not to overdo the strenghtening of your eyebrows and rather seek a close to natural look.

Cara Delevigne forradalmasította a smink trendeket és fokozatosan egyre hangsúlyosabbak lesznek a szemöldökök. Jól mutat egyaránt a nude sminkekkel, de egy erős füstös szemmel vagy élénk rúzzsal is. A hétköznapokban szerintem viszont ne ess túlzásba a szemöldököd kihúzásával és inkább törekedj a természeteshez közelire.

Extraordinary eyeliner / Különleges tusvonal
A well drawn eyeliner is a real classic, but they can always get something new and extreme out if it, the spectacular eyeliners are a huge trend. You can make it thick, just on the bottom line, double lined with a little gap between them, under the eyebrows or you can have a chromatic effect with white eyelash powder in the middle of the black eyeliner and it's even more eyecatching if you use only white eyeliner instead of black. Just let your fantasy and hands loose.

Egy jól meghúzott tusvonal örök klasszikus, de mindig tudnak belőle valami újat, extrémet kihozni, most pedig a különleges tusvonalak nagyon trendik. Húzhatod nagyon vastagon, csak alulra, duplán egy kis réssel a két vonal között, a szemöldök alá, vagy krómos hatást érhetsz el, ha egy a meghúzott tusvonal közepére fehér szemhéjpúderrel húzol egy kis vonalat, de még látványosabb, ha az egész tusvonalat fehérrel készíted fekete helyett. Nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat és a kezedet.

Sparkle / Csillogás
A little sparkle always gets the attention, but now you can steal some special make up looks from the runways. The easiest is when you put on a silver glitter on the eyelashes to the nude make up, but if you insist to the eyeliner, put on the silver of gold glitter thicker. Making the cheek sparkle started to spread between the daring ones in the last festival season already, but now you could see glitter on the cheek and under the eyes, on the runways too. 

Egy kis csillogás mindig feldobja a sminket, de most néhány kifutóról ellesett trükkel még különlegesebbé teheted azt. Az egyik legegyszerűbb trükk, mégis nagyon hatásos, ha a nude make up-hoz a szemhéjadra csillámló ezüstöt teszel, de ha nem akarsz megválni a kedvenc fekete tusvonaladtól, akkor vastagabb rétegben tedd fel a csillámló arany vagy ezüst szemhéjpúdert. Az arc díszítése már a tavalyi fesztivál szezonban elkezdődött a merészek körében, de idén már a kifutókon is megjelent a szem alatt és az orcán csillámló díszítés.

Doll-face / Baba-arc
On many runways we could see the models with doll face make ups. It's characteristics are huge eyelashes, it's oppiste the short, tied lashes, pastel, candy colors, mainly light pink and big eyes. If you would like to wear its everyday version, than try with matte rose color or vivid pink lipstick with white eyeshadow and black eyeliner.


Több kifutón is láthattunk babára sminkelt arcokat. Jellemzői a hatalmas szempillák, illetve annak ellentéte a rövid csomókban lévő pillák, pasztell, cukorka színek használata, főleg rózsaszín és minél nagyobb szemek. Ha az egyszerűbb, hétköznapi verziót szeretnéd, akkor egy halvány matt rózsaszín vagy élénk pink rúzs mellé emeld ki a szemed fehér szemhéjfestékkel és fekete tussal.

Hairstyles / Frizurák
The biggest hairstyle trends are still the messy half up-dos and particular braids. Between the braids the most popular is the boxer braid thanks to Kim Kardashian, but also pretty trendy are the smaller-bigger braids in let down hair, the bohemian braids and the braided ponytail. If you don't have time or craft to do the braids, try some easy up-dos with twisting technik. The latest trend is the wet-look, which is perfect for the summer feeling.

A frizuráknál még mindig a legnagyobb trend a(z enyhén) kócos fél-kontyok és a különféle fonatok. A fonatok között Kim Kardashiannak köszönhetően a legújabb őrület az úgy nevezett boxoló fonat, de nagyon trendik a kiengedett hajban lévő kisebb-nagyobb fonatok, a kusza, bohém fonások és a fontott copf is. Ha a fonáshoz nincs elég időd vagy tehetséged, akkor csavarással is szép és különleges feltűzéseket, kontyokat tudsz készíteni. Az új trend a vizes hatású haj, ami tökéletesen illik a nyári hangulathoz. 


(sources: pinterest.com, cosmopolitain.co.uk, glamourmagazine.co.uk, vogue.co.uk)