The best places in North Italy

augusztus 10, 2017


Észak-Olaszország legszebb helyei

Még én magam is furcsálltam, hogy a kedvenc nyaralási helyszíneim között csupán egy Olaszországi úticél volt, ugyanis a legtöbbet Olaszországban nyaraltam, de talán pont ezért volt nehéz választani közülük. Ezt kompenzálva gondoltam, hogy bemutatom Nektek a legszebb helyeket Észak-Olaszországban (egy kis extrával). Azt szeretem igazán Olaszországban és ez ezekre a helyszínekre is egytől egyig igaz, hogy autóval könnyedén bejárható és egyszerre több helyet is fel tudunk fedezni. Azonban, ahogy azt már Szardíniánál is említettem, számolni kell az olaszok vad vezetési stílusával, akik kevésbé féltik az autóikat, mint mi, ezért én azt ajánlom Nektek, hogy már utazás előtt gondoljatok erre, hiszen az Allianznál az utasbiztosítások mellé köthetünk kiegészítő Auto Assistance biztosítást. 
Számos helyen jártam Olaszországban, de a legjobb helyek mindegyikén nem, illetve van, ahol még kicsi voltam, ezért ezt a bejegyzést a nővéremmel közösen írtuk, hogy így tudjuk Nektek bemutatni Észak-Olaszország legjobb helyeit.

Even I was surprised, that in the last travel post, where I collected my favorite summer holiday destinatons, there was only one Italian spot, evethough most of my holidays were in Italy, but maybe that is the reason it's hard to choose between them. Compensating this, I thought I will show you the best places in North-Italy with a little extra tip. What I love about Italy and these places are part of it, that they can be easily travelled by car and you can explore many places at once. I have been to many great places in Italy, but personally haven't seen all of the best places or in some places I was little, that's why I wrote this post together with my sister, to show you all of the best places in North-Italy.


Milano

A helyiek az aperitivo fővárosának tartják Milanot, amit igyekeztünk mi is átélni és olaszos lazasággal fedeztük fel ezt az igazán megnyerő várost. Egy hétvégét töltöttünk Lombardia székhelyén, melyet sokan a divat fővárosaként is emlegetnek. A célunk az volt, hogy egy laza csajos hétvége alkalmával magunkba szippantsuk az olasz kultúrát, jókat együnk, finomakat igyunk és persze körbe is nézzünk. Résztvettünk egy ingyenes városnéző túrán, úgynevezett "Free Walking Tour" (annyit fizetsz a végén, amennyire tetszett neked), amit csak ajánlani tudok, akármelyik nagy városba is mentek. A neten körbenéztünk, hogy milyen lehetőségek vannak és előre bejelentkeztünk a legszimpatikusabbra. Így megnéztük a főbb nevezetességek egy részét, meghallgattuk a város történetét és kaptunk még pár tippet, hogy mit érdemes megnézni. Nem volt beosztva percre pontosan a három napunk, és ez így is volt jó, de persze ennek köszönhetően nem is láttunk minden nevezetességet, ami egy okkal több, hogy egyszer visszatérjek Milanóba. A teljesség igénye nélkül amit érdemes mindenkinek megnézni az a Dóm, amely az olasz gótika egy remekműve, mellette rögtön az impozáns "bevásárló utcát" a Galleria Vittorio Emanuele II-t, a 15. században épült Castello Sforzesco-t és a Navigli városrészt, ami a szórakozás és az autentikus olasz éttermek fellegvára. Gondolom azt mondanom se kell, hogy a belvárosban lépten-nyomon egy kis butikba, üzletsorba botlunk úgyhogy vásárlás szempontjából is remek hely.

The locals say Milano is the capitol of aperitivo, that we were trying to live through and discovered the engaging city in Italian style. We spent a weekend in the headquarter of Lombardia, that many people calls also one of the capitols of fashion. Our aim was to have a chill girly weekend, where we can absorb the Italian culture. We ate delicious food, had fine drinks and wandered around. We attended a free sightseeing tour, so called "Free Walking Tour", that I can totally recommend to you if you're in any of the big cities (at the end, you pay as much as you liked it). We looked for the different options on the internet and registered online to the most sympathetic one. We saw some of the main attractions, heard the story of the city and got some more tips, what to do later. Not every minute of the three days was planned before, but it was pleasant this way, even though we haven't seen everything, but it's only one more reason to go back. Without the need of completeness, the places you should visit in Milano are the Dome, that is a masterpiece of the Italian goth, right next to it, the pretty "shopping street", the Galleria Vittorio Emanuele II, the Castello Sforzesco, that was built in the 15th century and the Navigli quarter, that is the perfect place for fun and authentic Italian restaurants. I think I don't even need to say, that in the downtown we can found many little shops or rows of shops, so it's a great city for shopping as well.Garda tó és környéke / Lake Garda and surroundings

A Garda tó Olaszország legnagyobb tava, melyet az Alpok hegycsúcsai ölelnek körül. Nagyon kedvelt turista célpont, megannyi látnivalóval. Mi a tó déli csücskénél töltöttünk el két napot, ami szinte csak arra volt elég, hogy egy kis ízelítőt kapjunk a Garda tó és környéke hangulatából és biztosan tudjuk, ide még vissza kell térni. Az első nap Sirmionét jártuk be, ahol az óváros teljesen magával ragadott minket. Órákon keresztül csak sétálgattunk a szűk, kis utcákban, fél nap alatt be is jártuk a félszigetet, majd délután a jól megérdemelt strandolás következett a tó hideg vizében. A második napot teljes egészében a Gardalandban töltöttük. Mintha újra gyerekek lettünk volna, szinte futva közlekedtünk a "játékok" között, hogy biztosan mindent ki tudjunk próbálni. Egyszerűen imádtuk, ez kihagyhatatlan, ha valaki szereti a vidámparkokat. Tipp: ha nem szeretsz sokat sorban állni, vegyél elsőbbségi jegyet (Express) is a normál jegy mellé. Többféle típus van, de a lényeg, hogy külön sorban kell várakozni és soron kívül a következő indításnál már te is következel, így helyet is te  választasz és megkíméled magadat a sokszor több órás várakozástól. Mi az Adrenalin jegyet választottuk, ez nem olcsó, de hidd el, megéri. És persze ami a Garda tónál se maradhatott el, az egy jó kis halas vacsora egy finom borral. 

The Lake Garda is Italys biggest lake, that is surrounded with the pikes of the Alps. It is a very popular touristic destination with my attractions. We have spent two days by the south edge of the lake, that is only enough to get a little hint of the vibes of the Garda lake and its surroundings and to make sure, that we will come back and see more of it. On our first day we discovered Sirmione, we totally fell in love with the old town. We wandered around for hours in the narrow, little streets, a half day was enough to explore the half-island and in the afternoon we enjoyed our well-deserved beach-time in the cold lake. We spent the whole next day in Gardaland. It felt like we were kids again, like running between the "toys", to make sure to try everything. We loved it so much, this is a must-have program, if you like amusement parks. Tip: if you don't like the long lines, buy an express ticket besides the normal one. There are many types, but the point is that you have a different line and in the next start, you can go as first, this way you can choose your place and spare yourself a lot of time. We chose the Adrenalin tickets, that is not cheap, but believe me, it's worth it. And of course we couldn't miss a good fish and wine for dinner at Lake Garda neither.San Bartolomeo Al Mare

San Bartolomeo al Mare egy tipikus olasz üdülőfalu Liguria régióban. Megvan minden, ami egy jó nyaraláshoz kell: tengerpart, gyönyörű környezet, remek éttermek és este kis nyüzsgés. A faluban keskeny homokos partszakasz van, ami le van osztva a szállodák és apartmanok között, de ha picit tovább mész a part mentén, szebbnél szebb, érintetlen partszakaszokra lehet bukkanni. Mi biciklivel igyekeztünk minél több mindent felfedezni, ezt ajánlom mindenkinek, mert jó program és nem kell mindenhova autóval menni. A faluban a domb tetején található egy templom, ami szintén megér egy túrát, mert az odavezető út és onnan a kilátás is mesés. A pihenés mellett két nagyobb kirándulást is beterveztünk és kihasználtuk, hogy innen jól megközelíthető Portofino és Monte Carlo is, úgyhogy egy-egy napra ellátogattunk ezekbe a városokba is. 

San Bartolomeo al Mare is a typical Italian village in Liguria region. We can find there everything that is needed for a good holiday: beach, beautiful nature, great restaurants and a little nightlife. In the village there is a thin sandy coastline, that is divided between the hotels and apartments, but if you go further by the shore, you can find more and more beautiful, untouched beaches. We were trying to explore as much as we could with bicycles, that I totally recommend to everyone, because it's a nice program and you don't need to go by car everywhere. In the village, at the top of the hill stands a church, that also worth a hike, the road on the way and the view from up there are both really pretty. Besides the beach time we planned two bigger trips and took advantage of the opportunity, that Portofino and Monte Carlo are both easily accessible, so we traveled there for a day each.


Portofino

Portofino egy igazi kis gyöngyszem a Ligúr tenger partján. A hely minden szeglete olyan pompás, akár egy képeslap. Autóval egy útvonalon lehet megközelíteni, ami viszonylag szűkös, valamint parkolóhely is csak nagyon kevés van és drága is, ezért ajánlott már a szomszéd faluban letenni a kocsit és inkább busszal megközelíteni. Mi egy fél nap alatt bejártuk a kikötőt, megcsodáltuk a színes házakat az öbölben, végigbarangoltuk az utcákat és felmásztunk a templomhoz, ahonnan csodás kilátás tárult elénk. És persze ami egy olasz kiruccanásról se hiányozhat az a Gelato, a nagy melegben mindig jól esik egy kis hűsítő fagyi. 

Portofino is a real little treasure by the shore of sea Ligur. Every corner of this little place is simply picture-perfect. You can get there by car only one way, that is pretty narrow and there are only a few, but expensive parking places, so it's recommended to leave the car in the village nearby and rather get there by bus. We discovered the harbour in a half day, admired the colorful houses in the bay, wandered on the streets and climbed up to the church, from where the view is amazing. And of course there could be no Italian trip without a gelato, so we enjoyed a big ice cream in the summer heat. 


Santa Margherita Ligure

Sant Margherita Ligure az utolsó városka Portofino előtt, így mivel útba esett, gondoltuk itt is körbenézünk. Nem is csalódtunk, ez a hely is egy tipikus mediterrán nyaralóhely, pont ez miatt szeretjük annyira Olaszországot. Itt lehet egyébként letenni az autót is és buszra szállni Portofino irányába. 

Sant Margherita Ligure is the last town before Portofino, so on our way, we thought we could look around in here as well. It was no disappointment, this place is also a typical mediterranean holiday resort and this is exactly what we love in Italy. This is also where you can leave your car and take the bus to Portofino. 


+ 1 ráadás / +1 extra

Monte Carlo

Monte Carlo bár nem Olaszországhoz tartozik, a monaco-i kirándulásaink az észak-olaszországi nyaralások részévé váltak, ezért gondoltam, hogy egy kis extraként ezt is bemutatjuk. Ahogy kiérünk a hegyek közül egyszer csak elénk tárul ez a csodálatos látvány, szinte a lábaink előtt hever ez a gyönyörű partszakasz. A város, méltán a hírnevéhez, igazi luxus környezetet biztosít. A kikötő tele van a milliomosok yachtjaival, a városban minden nagy márka képviseli magát egy exkluzív üzlettel és az egy főre jutó luxus autók száma egészen biztos, hogy itt a legnagyobb, mert lépten-nyomon egy Ferrariba, Lamborghinibe, vagy egyéb hasonló kaliberű autóba botlasz. Ha szemfüles vagy biztos, hogy valamilyen hírességgel is összefutsz, hiszen sokan élnek itt, de a különböző programok miatt, rengetegen ide is látogatnak. Érdemes nagyobb sétát tenni a városban és gyönyörködni a házakban, a kikötőben, a hercegi kastélyban, kihagyhatatlan az ikonikus kaszinó és ha szeretitek a Forma 1-et, végig lehet sétálni a verseny útvonalát is. Javaslom, hogy vigyél magaddal a kirándulásra egy bikinit, mert mi kétszer is úgy jártunk, hogy épp nem volt strandidő ezért elindultunk kirándulni, de végül Monte Carloban olyan hőség volt, hogy szívesen mártóztunk volna egyet a szabad strandon, de mivel nem volt nálunk fürdőruha ezt nem tudtuk megtenni.

Even though Monte Carlo is not in Italy, but our Monaco trips became part of our North-Italian holidays, so I though we could include it in this post. As we get out of the mountains a beautiful view opens up in front of us, a wonderful coastline is lying before our feet. The city is true to its fame, provides a truly luxurious environment. The port is filled with millionaires's yachts, all of the big designer brands represent themselves with an exclusive shop in the city and I am pretty sure, that the number of luxury cars per person is the highest here, because with each step you bump into a Ferrari, Lamborghini or other similar car brands like these. If you walk with your eyes wide open, you might see some celebrities, because many of them live here and because of the events, more of them travel here a lot as well. It is worth to stroll around the town and just amaze the buildings, in the harbour, you must see the Prince's Palace and the iconic casino, also if you love Formula 1, you can walk through the races circuit. I recommend you to bring a bikini for your trip, because already twice we made the mistake, to go without bikinis, because it was no beach-weather in the beginning, but there was such a heat in Monte Carlo, that we wanted to dip in the water, but couldn't. Velence / Venice

Velencében még az első Olaszország-i nyaralásunkon jártunk, amikor még nagyon kicsik voltunk és ti is tudjátok, hogy akkor még a technika nem tartott ott, ahol ma, de ezt a gyönyörű várost nem hagyhattam ki a felsorolásból. Most már egy ideje tervezem, hogy visszalátogatok, már csak a globális klímaváltozás miatt is, ahogy folyamatosan nő a vízszint, a vízre épült város félő, hogy évek múlva el fog tűnni. Akkor majd egy teljes bejegyzésben jobban bemutatom Velencét, addig is pedig hoztam néhány képet a gyermekkoromból, illetve a szemléltetés kedvéért az internetről is.
Velencét a természet és az emberek együttes munkája alakította. A Velencei lagúna és a szigetváros a világörökség része és már hosszú évek óta próbálják megmenteni, de eddig még nem tudták megállítani a süllyedését. Velence Európa legnagyobb autómentes területe. A várost és épületeit cölöpökre építették, a belvárost közel 100 csatorna szeli át, amelyek közül a legnagyobbak a Canal Grande és a Giudecca. Abszolút bakancslistás élmény a velencei gondolázás, de ugyanennyire romantikus a szűk csatornák mentén a házak között lemenő napot figyelni. Az építészet, művészet minden apró utcában megjelenik. Az épületek sokféle történelmi kor építészeti stílusát tükrözik és akár kisebb tereken is családi palotákat találunk. Mivel olyan pici a sziget, ezért azt ajánlom, hogy csak vesszetek el a város keskeny utcáin és hagyjátok, hogy magával ragadjon. Persze, csak miután megtekintettétek a legfontosabb látnivalókat, mint a Szent Márk tér, az ott található Székesegyház és harangtorony (Campanile), a Dózse-palota és a hozzá kapcsolódó Sóhajok-hídja, továbbá a Rialto-híd és a Santa Maria della Salute templom.
Velencén kívül a lagúna további szigeteit is érdemes megtekinteni, mint például az apró halászfalucskát, Buranot, tündéri a színes kis sorházaival, ahol még én sem jártam, úgyhogy legközelebb majd ide is el kell látogatnom. 


We have been to Venice on our very first Italian holiday, when we were little and you know the technique was not on the same level as now, but I couldn't miss this beautiful city out of this list. I am planning on going back for a time now, because of the global climate change, as the water level grows, it is feared that the city built on the water, might disappear in years. When I do, I will of course show you every detail of the city in full blogposts, but until then, I would like to talk about it and show you some photos from my childhood and from the internet as well. 
Venice is created by the mutual work of nature and humans. The Venice lagune and the island-city are both part of the world heritage and since years people are trying to find a way to save it, but until now they still couldn't find a solution to stop the sinking. Venice is Europe's biggest car-free area. The city and its buildings are standing on wooden piles, the downtown is crossed with nearly 100 canals, but the largest ones are the main paths, the Canal Grande and Giudecca. The gondola ride in Venice is an absolute bucket-list experience, but watching the sun go down between the buildings in the narrow canals is just as romantic. The architecture and art makes every little corner so pretty. The buildings are representing many different historical architectural styles and we can find family palaces even on little squares. Because the island is so tiny, I recommend you to get lost in the streets and just enjoy the unique vibes of the place. Of course, just after seeing the main attractions, like the Piazza San Marco with the Basilica and Campanile standing on it, the Doge's Palace connected with the Bridge of Sighs, also the Bridge Rialto and Santa Maria della Salute church.
Besides Venice, other islands of the lagune are worth a visit, like the little fishing village, Burano with its tiny, colorful row-houses. I haven't been there, but next time I definitely will visit.

(Photos: OhhCouture, Larisa Costea & Pinterest)Rosolina Mare, Chioggia & Mini Italia

Rosolina Mare a családunknak nagy kedvence, évekig jártunk ide vissza nyaralni. Egy apró üdülőfalu, hosszú homokos partszakasszal, tele fantasztikus éttermekkel (itt ettem a legeslegfinomabb pizzát), minden este kincseket-rejtő bazársorral és egy kicsi játékparkkal is. Tökéletes családosoknak vagy azoknak, akik felhőtlen pihenésre vágynak. Nagyon jó az elhelyezkedése, innen látogattunk el a közelben lévő Chioggiaba, Mini Italiába, Velencébe, Padovába és Gardalandba is.

Rosolina Mare is a big favourite of our family, we have been going back to year after year for a long time. This is a tiny resort village with long sandy beach, filled with amazing restaurants (I had the very best pizza here), bazaar every night and a little funpark. This is perfect for families with kids or those who wants nothing but relaxing on the beach. It is really well located, we have visited Chioggia, Mini Italia, Venice, Padova and Gardaland from here, because they are all nearby. 

Chioggiaról azt mondják, hogy Velence kicsiben, mert itt is átszelik a várost a csatornák, amelyeken díszes hidak ívelnek át. Számomra a hatalmas piac miatt emlékezetes, mert itt minden mediterrán finomságot megtalálsz, különféle halak hatalmas kínálata, a legkülönlegesebb tengeri herkentyűk és minden mi szem-szájnak ingere, de persze mellette más kincsekre is bukkanhatunk. 

They say Chioggia is the little version of Venice, because canals are crossing the town through and there are pretty bridges above them. For me the huge market is memorable, because here you can find every kind of the mediterranean food, many kinds of fishes, the most special seafoods and all that your stomach desires, but you can find other kinds of treasures as well. 

Még egy érdekesség a Mini Italia, ami egy picit délebbre van, már majdnem Közép-Olaszországhoz sorolható, de sokan nem ismerik. Olaszország leghíresebb épületeiről, világörökségeiről elkészítették a miniatűr makett változatát. Itt alkalmad nyílik egy nap alatt "körbejárni" egész Olaszországot és megtekinteni minden fontos nevezetességét. Persze, nem ugyanolyan élmény kicsiben látni a Colosseumot vagy a Vatikánt, mint élőben ott lenni, de így megfigyelheted a részleteiket és igazán hangulatos az egészet egyben látni és bejárni. Továbbá így könnyebben megtervezheted a következő olaszországi nyaralásod, ha már "láttad", hogy hová szeretnél utazni.

Another curiosity is Mini Italia, that is a little bit down south, it's almost Middle-Italy, but many people don't know about it. They created miniature maquette versions of Italy's most famous buildings and world heritages. This way you can "travel" around the entire Italy in only one day and see all of its important attractions. Of course, it is not the same experience, to see the Vatican or Colosseum in little, than standing there in person, but you can watch their details and it's so lovely to see and walk through all of them together. Also, it makes you easier to plan your next Italian holiday, after you saw, where you would like to travel.


Mediterrán gasztronómia / Mediterranean gastronomy

Nem szabad elfeledkeznünk Olaszország egyik legcsábítóbb tulajdonságáról, a páratlan gasztronómiájáról sem. Nekem kicsi korom óta a mediterrán konyha a kedvencem (nem véletlen, ilyen sok olasz nyaralás után), ami számomra nem merül ki a pizzában és a pastaban, bár azokat is nagyon szeretem, de sok ismerősöm ódzkodik a tengeri herkentyűktől, amiket viszont én imádok. Szeretnélek Titeket arra biztatni, hogy minél több újdonságot és különlegességet próbáljatok ki. Ne féljetek tőlük a kinézetük miatt vagy azért mert például itthon nem ízlett, bátran kóstoljátok meg, mert nem csak egészségesek, de igazán ízletesek is. Helyben halásszák őket és frissen dolgozzák fel, senki sem készíti náluk jobban a tengeri különlegességeket.

We can't forget about Italy's most desirable attribution, its unmatched gastronomy. Since I was little, my favorite is the mediterranean cuisine (it's no wonder after so many Italian holidays) and for me it doesn't mean only pizza and pasta, although I love them very much, but many people are afraid of seafood, I have to admit, I love it. I would like to encourage you to always try more and more new and special foods. Don't be afraid of how they look or because you tasted them at home and didn't like it, just try them, not just because they are really healthy, but so delicious. They are caught in place and cooked freshly, Italians make seafood the best way.

Ti mit szerettek legjobban és a melyik a kedvenc helyetek Olaszországban? / What do you love most about Italy and which are your favorite places?

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest