Weekend in Vienna

augusztus 25, 2017Ha csupán egy hétvégi kiruccanáshoz keresel helyszínt, akkor Bécs tökéletes célpont. Szívesen és gyakran látogatok el Bécsbe, legyen szó csupán egy egynapos bevásárló-túráról (amelyet félévente egyszer meg szoktunk ejteni a családommal) vagy néhány napos, városnézős pihenésről. Utóbbi mellett döntöttünk nővéremmel, az idei augusztus 20-i hétvége során. 

If you are looking for a weekend getaway destination, Vienna is a perfect choice. I like to visit Vienna and I frequently do it, whether it's an all day long shopping tour (that I make every half year with my family) or a few day long sightseeing, relaxing kind of trip. Me and my sister decided to do the last one on this weekend.

Bécs igazán sokszínű, de a legmeghatározóbbak a pompás barokk és szecesszió korszak maradványai, mellette viszont a mai modern művészet is erőteljesen képviselteti magát. A kedvenceim a díszes műemlék épületek és a lábuknál elterülő parkok, a gondosan formába rendezett színes virágokkal, rózsákkal és faragott bokrokkal. Számomra mindig olyan barátságos hangulatot áraszt, amikor egy nagyvárosban ilyen sok a zöld felület. Emellett azt szeretem még, hogy nem csak a jelentőségteljes épületek díszesek, hanem a belvároson kívül is sétálgatva csodás házakat találunk. 
Az az egyik legjobb Bécsben, hogy minden olyan közel van egymáshoz, egyik látványosság után szinte már a másikba botlasz. A város legfontosabb nevezetességei megtekinthetőek egy hétvége alatt, ezért azoknak, akik még nem jártak Bécsben, összeállítottam egy útmutatót, hogy miket nézzetek meg mindenképpen a városban, ha csupán egy hétvégétek van. Akkor is, ha csak néhány napra utazunk külföldre, azt tanácsolom, hogy mindenképpen kössünk biztosítást, amit én mindig az Allianznál teszek, hogy gondtalanul élvezhessük a szabadságot és csak a felhőtlen pihenésre koncentráljunk. 

This city is really various, multicultural, determinant are the baroque and secession, but the modern art is represented pretty strong as well. My favorites are the embellished buildings with historical value and the parks surrounding them with thoughtfully arranged colorful flowers and carved bushes. It always has such a friendly vibe, when a big city has this many green area. What I also love, is that not only the important buildings are embellished, but even outside of the center, we can see so many beautiful and detailed houses.
One of the best things about Vienna is that everything is so close to each other, from one attraction you bump into the next one. All of the main attractions of Vienna can be visited on a weekend. If you haven't been to Vienna, you should definitely see the places I collected to you. I made a little tour guide , that shows you all of the things you need to see in this city.Péntek délután
A Schönbrunn-i kastély az egyik abszolút kedvencünk, majdnem minden alkalommal (kivéve most) ellátogatunk ide, annyira szép. A kastélyt belülről is meg lehet tekinteni, a császári család egykori lakóhelye igazán impozáns. A legtöbbször mi azonban már csak a kastély parkjában szoktunk barangolni. A park közepén található a Neptun-kút, illetve a dombon a Gloriette. A park tökéletes piknikezésre, illetve a Gloriettéről tökéletes panorámával nézhetjük meg a naplementét. De ezek mellett még megannyi látnivaló vár minket a parkban, mint például a világ első állatkertje, akár egy teljes napot is el lehet itt tölteni.

Friday afternoon
The Castle of Schönbrunn is our absolute favorite, it's so pretty, that we visit it almost everytime (just not this time), when we're in the city. You can look and walk inside the castle, the former living area of the Kaiser family is really amazing, but mostly we are just wandering in the park of the castle. In the middle of the park there is the fountain of Neptun and on the hill the Gloriette. The park is perfect for a picnic and from the Gloriette you can see the sunset with a great view. There are so many things to do and see in the park, for example the oldest zoo in the world, that you could spend a whole day in there.


Szombat
Azt ajánlom, hogy a napot kezdjétek a Parlamentnél, ami mellett a városháza (Rathaus) található, azzal szemben pedig a Hofburg színház (Hofburg Theater). Ezután következik három szinte összefüggő park: a Volksgarten, a Heldensplatz és a Burggarten. A Volksgarten a legszebb közülük, gyönyörű rózsákkal, színes virágokkal, formákba rendezett sövényekkel. A Heldensplatzon vagyis Hősök terén található a vár (Hofburg). Az épület maga is nagyon szép, de benne megannyi látnivaló vár, mint a Sissi múzeum, a kincstár és a spanyol lovasiskola bemutatója. A Hofburgon túl a város történelmi központjában találjátok magatokat. Egy kávéval a kezetekben barangoljatok és olyan érzés lesz kicsit, mintha visszautaztatok volna az időben, ezt a hangulatot pedig fokozhatjátok, ha fiákert béreltek. Itt mindenképp tekintsétek meg a Szent István székesegyházat is(Stephansdom). Továbbá a designer boltokat, mint Gucci, Michael Kors vagy Anna I.J. is itt keressétek, pontosan a Kohlmarket utcában (ami pont a Hofburg bejáratával szemben kezdődik). A parkokhoz visszatérve, a kedvencem a Burggarten, ami tökéletes a piknikezéshez. Itt található a Mozart emlékmű, a pillangóház (Schmetterlinghaus) és a pálmaház (Palmenhaus). Utóbbiak közvetlen szomszédságában van az Albertina, mely a Habsburg lakópalotában kiépített művészeti galéria. (erre még később visszatérek) Az Albertinatól délre található az Állami Operaház (Staatsoper), mely igazán gyönyörű, éjszaka kivilágítva pedig még impozánsabb. 10 perc sétával eljuthatunk innen a Karlplatzhoz, ahol a Károly templomot (Karlskirche) találjuk. Innen továbbsétálva felfedezhetjük a Belveder parkot (Belvedergarten). A csodás hosszú parkaban láthatjuk a Belvedere kastélyt (Schloss Belveder), Schwarzenberg palotát (Palais Schwarzenberg) és az egyetem botanikus kertjét is. 

Saturday
I recommend you to start your day at the Parlament, that stands besides the city hall (Rathaus) and in front of that the Hofburg Theater. After that you will find three connected parks: Volksgarten, Heldensplatz and Burggarten. The Volksgarten is the prettiest from these, it has beautiful roses, colorful flowers inside formed and arranged bushes. On the Heldensplatz that is the Heroes' square you can find the castle (Hofburg). The building itself is really beautiful, but you can see so many interesting things inside, like the Sissi museum, the treasure chamber and the show of the Spanish riding school. Through the Hofburg, you will get to the old historical center of Vienna. Walking around here, with a coffee in your hand makes you feel like, you have traveled back in time and you can enhance the feeling if you rent a fiaker. While in there, you should definitely see the St. Stephan cathedral (Stephansdom). If you are looking for designer shops, like Gucci, Michael Kors or Anna I.J. than you are in the right place, find the Kohlmarket street (right in front of the Hofburg entrance). Back to the parks, my favorite one is the Burggarten, that is the perfect place for a picnic. Here are the Mozart monument, the Butterfly house (Schmetterlinghaus) and Palm house (Palmenhaus). Right next to the last two, stands the Albertina, that is an Art gallery built inside the Habsburg palace. (I will get back to this one later.) Below Albertina you can find the State Opera (Staatsoper), that is really gorgeous, especially lightened up at night. In 10 minutes walking distance you get to the Karlsplatz, where you can see the Karlskirche. Near you can explore the Belvedere park (Belvederegarten). In the long pretty garden there are the Belvedere castle (Schloss Belvedere), Schwarzenberg palace (Palais Schwarzenberg) and the botanical garden of the university.
Parlament, Rathaus & Hofburg Theater
 Volksgarten
Hofburg
Stephansdom
Burggarten
Staatsoper and my "Marilyn Monroe moment"
Karlskirche
Belvedere
Ha utazva szeretnél minél több látványosságot megtekinteni, akkor a Ring vasútat (Ring Tram) is tudom ajánlani, ami a Ring utcán jár, körbeölelve az óvárost, érintve az Operaházat, Parlamentet, Hofburgot és még sok érdekességet.

If you would like to see more attractions, but not by walking, I can recommend you the Ring Tram, that circles on the Ring street, that surrounds the old town center, touching the Oper, Parlament, Hofburg and many more.Vasárnap
Ha valóban hétvégére esik ez a pár nap, akkor arra figyeljetek, hogy Ausztriában vasárnap minden bolt zárva van. A vendéglátó egységek és múzeumok nem, úgyhogy ez a nap tökéletes a városnézésre, piknikezésre és múzeumlátogatásra. Idén mi is így tettünk és egy fél napot töltöttünk az Albertina-ban, amit Nektek is csak ajánlani tudok. Állandó kiállításként megtekinthetőek a császári lakrészek és a Monettól Picassoig gyűjtemény, ami magába foglalja az impresszionizmust, az expresszionizmust, az avant-gardeot és megannyi elképesztő festményt, többek között olyan festőktől mint Degas, Sedlacek és Chagall. Ha még jobban magatokba szeretnétek szívni egy kis kultúrát vagy megismernétek Bécs történelmét, minderre lehetőségetek van a Múzeum-negyedben (Museums Quartier), mely a Marien-Theresien téren kezdődik, ahol a Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum) és Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) találhatóak.


Sunday
If these few days are actually on a weekend, then you should know, that in Austria every shop is closed on Sundays. The restaurants, cafes and museums are open, so this day is perfect for sightseeing, picnic or visiting museums. This is exactly how we decided this time, so we have spent the half of the afternoon in Albertina, that I totally recommend you. The constant exhibitions are the former living areas of the emperor family and the painting collection Monet to Picasso, that contains impressionism, expressionism, avant-garde and so many amazing paintings from artists like Degas, Sedlacek, Chagall and many more. If you would like to dive in deeper to the culture and get to know Vienna's history, you can all do that in the Museums Quartier, that begins at Marien-Theresien square, where you find the Naturhistorisches Museum and Kunsthistorisches Museum.


Hol egyetek és igyatok? / Where to eat and where to drink?

Hotel Sacher
A Sacher torta manapság is az egyik leghíresebb és közkedveltebb torta, nekem is személyes nagy kedvencem. Az első Sacher tortát 1832-ben készítették Metternich hercegnek a bécsi palotában. Ha Bécsben jártok és édesszájúak vagytok, akkor semmiképpen se hagyjátok ki. Nagyon sok helyen kapható Sacher torta a városban, de az eredeti, csokoládé pecsétes védjeggyel ellátott, Sacher tortát a Hotel Sacherben kóstolhatjátok meg. Már csak a hangulat miatt, az elegáns környezetért és az eredethűség miatt is azt ajánlom, hogy itt kóstoljátok meg.

The Sacher cake is one of the most popular cakes and also my personal favorite. The very first was made in 1832 for Prince Metternich in the Vienna Palace. If you are in Vienna and have a sweetthooth, I say you really shouldn't miss this. There are so many places, where you can get a slice of Sacher, but the original Sacher cake with chocolate stapmed trademark is only in the Hotel Sacher. I recommend you this before some places else, because of the the elegance of the restaurant and the origin loyalty. 

Naschmarkt
Egy igazi gourmet piac, ahol szinte minden nemzet ételei megtalálhatóak. Kedvünkre vásárolgathatunk és kóstolgathatunk a különböző boltok és standok finomságaiból, különlegességeiből. Ha ebédelni vagy vacsorázni szeretnénk, akkor is jó helyen járunk, ugyanis egymás mellett sorakoznak fel a német, olasz, japán, spanyol, mexikói és még sok más autentikus nemzeti éttermek, (mindegyikből több lehetőségünk is akad), már csak azt kell eldöntenünk, hogy éppen milyen ország ízeire vágyunk. Mi most a sushi mellett döntöttünk. 

This is a real gourmet market, where almost every nations food can be found. You can shop and taste as you like in different shops and stands, they have so many delicious and special treats. If you would like to have lunch or dinner, this is also the right place, because so many different national restaurants, like german, italian, spanish, mexican, japanese and many more, are next to each other and you have more choices from each, you only need to decide which countries's flavours would you like to eat. We chose this time sushi.

Sky Bar
A városnézés közepette vagy annak fáradalmait kipihenve a nap végén egy trendi helyen szeretnél koktélozni, úgy hogy közben a városból is kapj egy szeletet? A Sky Bar a Kärtner utcán (ami egy közkedvelt vásárlóutca) pont ezt nyújtja Neked. A tetőteraszról nagyon jó kilátást kapunk a Bécsre, belül pedig egy igazán elegáns, hangulatos lounge található. 

Would you like to take a break in the sightseeing tour or rest after that at the end of the day in a fancy place with a cocktail in your hand, while still getting that Vienna vibe? The Sky Bar at the Kärtner street (that is a popular shopping street) gives you exactly that. The view from the rooftop terrace is pretty great and inside there is an elegant and cosy lounge.Hol vásárolj? / Where to shop?

Mint egy igazi fashionista és ha már a legelején említettem, hogy gyakran járok Bécsbe csak vásárolni is, akkor gondoltam felvetem ezt a kérdést is. Az én személyes kedvencem a Shopping City Süd, mely egy nagy bevásárlóközpont, itt mindent megtalálsz, amit keresel a Peek & Cloppenburgtól a Hollisteren át, a Primarking, de Bécs külső részén található, így kocsival ajánlatos kimenni. Ezenkívül két  bevásárlóutcát tudok még ajánlani a város központjában a Mariahilfer és a Kärtner. A Mariahilfer a Museums Quartiert és az Auer-Welsbach parkot (Schönbrunn mellett), itt minden népszerű bolt megtalálható, mint a H&M, Intimissimi, Mango, a Kärtner utca a Stephansplatz és a Karlsplatz között található, az előzőleg felsorolt boltok mellett drágább boltokat is találunk itt, mint Swarovski, Forever 21, Bobby Brown, illetve a Steffl áruházban designer márkákat is. További designer boltok, ahogy korábban is említettem, a történelmi központban vannak. 

As a real fashionista and if I have already mentioned, that I frequently go to Vienna only for shopping, I though, that I share my tips with you. My personal favorite is the Shopping City Süd, that is a big shopping center, where you can find everything for what you are looking for, from Peek & Cloppenburg, through Hollister, to Primark, but it's at the outer corner of the city. I can also recommend you two shopping streets in the city center, Mariahilfer and Kärtner. Mariahilfer is between the Museums Quartier and Auer-Welsbach (next to Schönbrunn), you can find all of the popular shops here, like H&M, Intimissimi, Mango, Kärtner street is between Stephansplatz and Karlsplatz, besides the shops like in Mariahilfer, you can find more expensive shops as well, like Swavorski, Forever 21, Bobby Brown and in the Steffl department store also designer brands. All fot the other deisgner shops are in the historical center of the city, as I have already mentioned. 


Bakancslistás élmény / Bucketlist experience

Hiába van nyár, ha Bécs, akkor nem hagyhatom ki a karácsonyi vásárt, ami méltán-híres, mert egyszerűen mesés. Én a városháza (Rathaus) előtti vásárban jártam, aminek igazán magával-ragadó hangulata van, a városházán belül kézműves műhelyeket rendeznek be, a fákon világító díszek, a tündéri kis faházikós standokon megannyi finomság és kedves karácsonyi apróság. Én ugyan nem jártam a másik karácsonyi vásárokban a városban, de kis kutakodás után a következőket tudom még ajánlani: Coburg palota, Spittelberg, Schönbrunn kastély, Art & Advent Karlsplatz és Museums Quartier. A vásárokon kívül, az egész városnak megváltozik a hangulata, ahogy felgyúlnak a karácsonyi fények, igazán gyönyörű és meghitt.

Eventhough it's summer, if I am talking about Vienna, I can't miss out the Christmas fairs, that are true to their fame, because their are fabulous. I only have been to the Rathaus Christmas fair, that has a lovely charm with lightening ornaments on every tree, cute little stands with many delicious bites or christmas presents and decorations and inside the Rathaus, there are workshops, where you can create Christmas things on your own. I haven't been to other Christmas fairs in Vienna, but after a little research I can recommend you the followings: Palace Coburg, Spittelberg, Castle Schönbrunn, Art & Advent Karlsplatz and Museum Quartier. Outside the fairs, the whole city has a different vibe in Christmas time, when the Christmas lights are up, everything is so beautiful and cozy. 
(Photos: pinterest, flickr)

Outfit 1:
Rózsaszín ruha / Rose dress - BikBok
Szandál / Sandals - H&M
Táska / Bag - Coccinelle

Outfit 2: 
Csipke felső / Lace top - Calzedonia
Dzseki / Jacket - H&M
Farmer / Jeans - BikBok
Cipő / Shoes - Le coq sportif

Outfit 3:
Nadrág és cipő / Pants and shoes - Mango
Mellény / Vest - King Street Fashionista
Top - H&M

Outfit 4:
Top - Mango
Sort / Shorts - Review

You Might Also Like

0 megjegyzés

recent posts

Facebook

Pinterest