Food Friday #20
szeptember 11, 2015
Special Breakfast Edition part 1. / Különleges Reggeli Kiadás 1. rész
Calory-rich favorites / Kalóriadús kedvencek
Cream of wheat
Semolina is rich on minerals, vitamin A and E. Unfortunately it has a high glicemic index, so it's not recommended in case of diets. Although, if we would like to have a nutritious breakfast, to fuel up until noon, my favorite is the cream of wheat, that remindes me of my childhood.
To one plate you'll need 2 tablespoon semolina and 2,5 dl milk. Firstly start to boil the milk and than add the semoline, stir it continously and cook it until it thickened. I like to flavor and decorate it with vanilia sugar, cinnamon and fruits.
To one plate you'll need 2 tablespoon semolina and 2,5 dl milk. Firstly start to boil the milk and than add the semoline, stir it continously and cook it until it thickened. I like to flavor and decorate it with vanilia sugar, cinnamon and fruits.
Tejbegríz
A búzadara ásványi anyagokan gazdag, A és E vitamin tartalma jelentős. Sajnos magas glikémiás indexszel rendelkezik vagyis diéta és fogyókúra esetén ajánlott a mennyiségét csökkenteni. Azonban, ha tápláló reggelire vágyunk és arra, hogy ebédig kibírjuk, nekem a tejbegríz a favoritom, a gondtalan gyerekkoromra emlékeztet.
Egy tányérnyi adaghoz 2 evőkanálnyi búzadara és 2,5 dl tej szükséges. Először kezd el forralni a tejet, majd add hozzá a búzadarát és folyamatos kevergetés mellett addig főzd, míg besűrűsödik. Én vanília cukorral, fahéjjal és gyümölcsökkel szoktam ízesíteni, díszíteni.
Egy tányérnyi adaghoz 2 evőkanálnyi búzadara és 2,5 dl tej szükséges. Először kezd el forralni a tejet, majd add hozzá a búzadarát és folyamatos kevergetés mellett addig főzd, míg besűrűsödik. Én vanília cukorral, fahéjjal és gyümölcsökkel szoktam ízesíteni, díszíteni.
Before my egg-intolerance and when I was living alone, there was a time, when I made myself french toast every week. This is my absolute number one and the one that makes my heart aching, that I can't eat eggs. It's super easy to make. To the required amount slice of bread you need the same amount of eggs. Pitch the eggs in a bowl, add a little flour and stir it up. Meanwhile heat some oil in a pan and when it sizzles, turn a slice of bread in the eggs and roast both sides to golden brown. After that put it on a paper towel, to absorb the unwanted oil.
Bundáskenyér
Még a tojásallergiám előtt, mikor egyedül laktam, volt olyan időszak, hogy minden egyes héten készítettem magamnak bundáskenyeret, ráadásul nem is kis adagot. Az abszolút kedvencem és miatta fáj a legjobban a szívem, hogy nem ehetek tojást. Elkészítése roppant egyszerű. A kívánt mennyiségű szelet kenyérhez azonos mennyiségű tojás szükséges. Egy tálba felütjük a tojásokat, kevés lisztet adunk hozzá és felverjük. Közben kevés olajat felforrósítunk egy serpenyőben és mikor már sistereg, akkor egy kenyérszeletet megforgatunk a tojásban és a serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Utána tedd papírtörlőre, hogy az felszívja a fölösleges olajat.
American pancakes
A good brunch is not complete without real american pancakes. I love these and the european both so much. It was a long time ago, when I shared it's recipe with you and I didn't want to miss this great breakfast out of the list. If you would like to try the egg-free european pancakes (crepes), you can find the recipe here.
Amerikai palacsinta
Az igazi villásregi nélkülözhetetlen fogása a jó amerikai palacsinta. Én imádom ezt is és a hagyományosat is. Már nagyon rég volt, hogy megosztottam veletek ezt a receptet és semmiképpen sem szerettem volna kihagyni a reggeli bejegyzésből. Ha viszont a hagyományos verzió tojásmentes változatát próbálnátok ki, itt találjátok a receptet.
Waffle
It's made from simple, thick crepes dough and the baking form makes it easier and prettier. The waffle is perfect when it's golden-brown and crispy on the outside, while smooth on the inside. It can be various by the different flavoring. Some people add the extras, like cacao, cinnamon, apple or banana before baking it. When it's ready you can put on anything you like as topping, such as nutella, different puddings, jam, fruits and whipped cream.
Waffle
It's made from simple, thick crepes dough and the baking form makes it easier and prettier. The waffle is perfect when it's golden-brown and crispy on the outside, while smooth on the inside. It can be various by the different flavoring. Some people add the extras, like cacao, cinnamon, apple or banana before baking it. When it's ready you can put on anything you like as topping, such as nutella, different puddings, jam, fruits and whipped cream.
Gofri
Egyszerű, sűrű palacsintatésztából készül és a sütőforma teszi könnyebbé az elkészítését és adja meg a szépségét. Akkor tökéletes, ha kívül ropogós aranybarnára sült, belül pedig omlós és lágy. Az ízesítés miatt igazán változatos tud lenni. Van, aki már a tésztába keveri bele a plusz hozzávalókat, mint kakaó, fahéj, esetleg almát vagy banánt, amitől még puhább lesz. Feltétnek bármit tehetünk, amit szeretnénk nutellát, különböző pudingokat, lekvárt, gyümölcsöket, tejszínhabot.
Bavarian breakfast
Since I'm Swabian and I got to Austria and Germany a lot, I want to share with you how a good bavarian breakfast looks like. The ingerdients are the followings: Bretzel (Bavarian salted pretzel), Frankfurter, Wiener or the typical Weisswurst and instead of ketchup add different kinds of mustards, I like it most with the sweet version. If you're eating them for dinner instead of breakfast, I recommend some beer next to the meal.
Bajor reggeli
Sváb létemre és mivel sokat járok ki Ausztriába és Németországba, ezért szerettem volna megosztani veletek, hogy milyen az igazi jó bajor reggeli. Ennek kötelező elemei a Bretzel (bajor sós perec), Weisswurst (fehérvirsli), de ezt felválthatja szalonnába tekert vagy sima virsli is és hozzá ketchup helyett többféle mustár, az én kedvencem az édes mustár ehhez. Ha nem reggelire, hanem vacsira eszitek ezt a fogást, akkor mindenképpen sör passzol hozzá.
Bruscetta
I love this appetizer since our italian holidays and I like to make it for myself at home as well. It's perfect if you're not hungry enough, but need calories or simply don't have food in the fridge. You don't need much, just some slice of bread, that doesn't even have to be fresh, olive oil instead of butter, tomato and basil. After you put all the ingerdients on the bread, put it in the oven or microwave for a few minutes. I even have a Bruscetta spicemix, which I use bravely, but it matches well to other italian dishes as well.
Bruscetta
Az olasz nyaralásokon szerettem meg ezt az előételt és itthon is sokszor elkészítem magamnak. Tökéletes akkor, ha csak kicsit vagy éhes, de kell a kalória, vagy ha egyszerűen üres a hűtő. Nem kell hozzá más csupán kenyér és az nem is kell, hogy friss legyen, rá vaj helyett olíva olaj, de ha az nincs, jó a vaj is, paradicsom és bazsalikom. Ha minden rajta van, tedd be a sütőbe vagy a mikrohullámú sütőbe egy kis időre. Én külön szereztem be bruscetta fűszerkeveréket, amiből mindig bőségesen szórok rá, de más ételekhez is bátran használhatod ezt az olaszos fűszerkeveréket.
"Super sandwich"
That's how we call those sandwiches, that we fill up with everything, that we find in our fridge. Okay, not everything, but anything we desire and it's good until the flavours fit together. The sandwich on the photo is made of bread, butter, ham, avocado, cream cheese, egg, balsamico cream and salad next to them.
"Super sandwich"
That's how we call those sandwiches, that we fill up with everything, that we find in our fridge. Okay, not everything, but anything we desire and it's good until the flavours fit together. The sandwich on the photo is made of bread, butter, ham, avocado, cream cheese, egg, balsamico cream and salad next to them.
"Szuper szendvics"
Mi így hívjuk azokat a szendvicseket, amikbe körülbelül mindent belepakolunk, amit a hűtőben találunk. Na jó, azért nem mindent, de minden olyat, mi szem-szájnak ingere és amíg az ízek összeférnek, addig nincs is gond. A képen látott szendvics a következőkből áll: egy réteg kenyér, egy réteg vaj, sonka, avokádó, krémsajt, tojás és balzsamecet krém, mellé pedig saláta.
Toast, Nutella-bread
These kinds of breakfast are a perfect start of the day, because with them, it's garantinued you're not going to be hungry until noon.
Toast, Nutella-bread
These kinds of breakfast are a perfect start of the day, because with them, it's garantinued you're not going to be hungry until noon.
Melegszendvics, Nutellás kenyér
Az ilyen reggelik tökéletes kezdésül szolgálnak a napra, mert velük garantáltan nem leszel éhes délig és kellő energiát biztosítanak egész délelőtt.
Pastries
The different kind of pastries are perfect, when you don't have time to have a proper breakfast at home, so just go into the bakery, grab something and eat it on the way. Which I know is not healthy to eat in a rush, but sadly I do it frequently, when I'm late from class. Positivity, that it make you full quick and the sugar gives rush energy to you.
A különböző péksütik, mint kakaóscsiga, croissant vagy pogácsák tökéletesek arra, ha nincs időnk reggel otthon normálisan reggelizni, csak befutunk a pékségbe és útközben elmajszoljuk. Tudom, rohanás közben enni a másik nagy hiba, de én gyakran járok így, mikor késésben vagyok az óráról. Pozitívuma, hogy eltelít és gyorsan jóllakunk tőle és a bennük lévő cukor felpörget.
Muffins, Donuts, Cupcakes
Or anything that is usually on blacklist, those are the perfect ending of a good brunch. If you're already cheating, don't decide between the pancakes and the muffin, just take both and you'll work out more later. We don't have to count the calories all the time, just eat what you and your body desire.
Muffin, Fánk
Vagy bármi más nagyon cukros, átlagban tiltólistás süti, ami tökéletes befejezése egy jó villásreginek. Ha már bűnözünk, akkor már ne kelljen választanunk a palacsinta és a muffin között, fogjuk mindkettőt és majd később ledolgozzuk. Nem kell mindig számolni a kalóriákat, csak edd azt, ami jólesik és amit a szervezeted kíván.
1 megjegyzés